Petoro mrtvih u sukobima u Kairu

U sukobima koji su noćas izbili u Kairu između pristalica i protivnika predsednika Egipta Mohameda Morsija poginulo je najmanje petoro ljudi.

U sukobima koji su noćas izbili u Kairu između pristalica i protivnika predsednika Egipta Mohameda Morsija poginulo je najmanje petoro ljudi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta je rano jutros saopštilo da je tokom noći povređeno 276 ljudi, među kojima je 35 policajaca, a da su grupe koje su se sukobile ispred predsedničkog kompleksa bacale "molotovljeve koktele", kamenice i štapove.

Istovremeno, agencija Frans pres izveštava da je egipatska vojska ispred predsedničke palate rasporedila tenkove i oklopna vozila, dok stotine Morsijevih pristalica uzvikuju slogane podrške presedniku. Noćašnje ulične borbe u kvartu Heliopolis najintenzivnije su nasilje otkako je počela kriza u Egiptu 22. novembra, kada je Morsi usvojio dekret kojim je sebi dao široka ovlašćenja.

Nasilje se juče proširilo i na druge delove zemlje - Morsijevi protivnici zapalili su kancelarije islamističkog pokreta Muslimanska braća u Suecu i Ismailiji, istočno od Kaira, a sukobi su izbili i u industrijskom gradu Mahalah i provinciji Menufijah u delti Nila, severno od prestonice. Kriza u Egiptu kulminirala je usvajanjem nacrta ustava u skupštini prošle sedmice, koji, kako kritičari tvrde, ne garantuje ni slobodu veroispovesti, ni slobodu štampe i otvara put za strogu interpretaciju šerijatskog zakona.

Opozicija je za danas najavila nove proteste i odbacila sve pozive na dijalog dok se nacrt ustava ne odbaci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.