CPC izbacila srpske svece iz kalendara

U najnovijem kalendaru Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) izbrisani su svi sveci osim Vasilija Ostroškog, pa čak i Sveti Sava koji je poreklom baš sa tih prostora.

U najnovijem kalendaru Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) izbrisani su svi sveci osim Vasilija Ostroškog, pa čak i Sveti Sava koji je poreklom baš sa tih prostora.

Pravoslavna ili srpska nova godina nije izbrisana, ali je preimenovana u Novo ljeto ili Vasiljevdan, dok se 27. januar obeležava kao praznik Sv. Nine, prosvetiteljke Gruzije.

- Neverovatno mi je da su to uradili. Naročito za Svetog Savu koji je iz Crne Gore i koji je unet u kalendar svih pravoslavnih crkava, a takođe ga poštuje i katolička crkva. Ipak, treba imati u vidu da CPC nije uspela da se etablira kao crkva. To je jedna grupa ljudi koji sebe smatraju crkvom, a registrovani su kao organizacija - priča za „Blic” verski analitičar Živica Tucić.

Slaven Radunović, funkcioner Nove, izjavio je da je reč "o izdavačkom projektu", usmerenom ka raspirivanju podela, aludirajući na to da je kalendar deljen uz dnevne novine "Pobjeda".

- Crkvene kalendare treba da izdaju crkve. Zbog toga ne bih podržao ni da se novcem svih građana štampaju kalendari SPC - rekao je Slaven Radunović.

  • 12.01.2014 15:10
    Ovo je cist dokaz koliko se novca i danas trosi na finansiranje unistenja srpskog naroda, koje traje od 90-tih godina, i ne prestaje do danasnjih dana! Neko je silne novce ulozio kako bi razbio srpski narod-najpre tako sto ce ga razdvojiti da zivi u 5 drzava, onda tako sto ce mu oteti deo teritorije Republike Srbije, i na kraju sto ce razjediniti sam srpski narod (konacan cilj-stvoriti crnogorsku, vojvodjansku, bosansku naciju-i ubediti taj deo srpske populacije da nisu Srbi)! Nazalost, takvi smo, da taj neko ima za ostvarenje tog svog cilja veoma plodno tlo medju srpskim narodom, te se uvek nadju oni koji ce, sto za novac, sto zbog nekih sopstvenih sitnih interesa i svoje gluposti, raditi na ostvarenju tih tudjih ciljeva, a na stetu sopstvenog naroda...

    E sad samo da mi se javi neko i da kaze da nije tako!

    Pa u konkretnom slucaju-nije dovoljno sto su Crnogorci dobili nezavisnu drzavu i odvojili se od Srbije, nego treba sada izmisliti i crnogorski jezik i crnogorsku crkvu da nekim narednim pokolenjima za jedno 50-100 godina ne bi ni palo na pamet du su sa Srbima isti narod...

    Raspop-Miras Dedeic, covek koji je isteran davnih godina iz SPC osniva svoju crkvu, i to u sustini ne bi bilo nista strasno, pa ni cudno, da se tom ne pridaje neka posebna paznja-jer smesna je crkva bez crkvi i svestenstva, a narocito crkva bez vernika, ali je strasno sto tu organizaciju neko finansira, sto joj se daje medijski prostor, i sto postoje oni koji stoje iza nje...pitam se ko?!
  • Orwell Vegan

    12.01.2014 13:54
    Bravo
    Sava i njegova klika su vrsili genocid nad Bogumilima, sekli im jezike, spaljivali na lomacama itd.
  • Arch Stanton

    12.01.2014 13:46
    propast
    Crnogorci su tragican srpski narod, to je cinjenica koja se polako pretvara u istoriju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slovenija zvanično priznala Palestinu

Parlament Slovenije danas je većinom glasova prihvatio predlog Vlade o priznanju države Palestine, nakon što je odbačen predlog opozicije da se o tome izjasne građani na referendumu.