Ultimatum vlastima Krima da puste taoca

Ukrajinski prelazni predsednik Oleksandr Turčinov poručio je separatističkim vođama Krima da imaju tri sata za puštanje komandanta ukrajinske mornarice.
Ukrajinski prelazni predsednik Oleksandr Turčinov poručio je separatističkim vođama Krima da imaju tri sata za puštanje komandanta ukrajinske mornarice.

"Ako admiral Sergij Gajduk i ostali taoci, kako vojnici tako i civili, ne budu pušteni, vlasti će izvesti primereni odgovor, tehničke i tehnološke prirode", napisao je Turčinov u saopštenju.

Američki potpredsednik Džo Bajden danas se u Litvaniji sastao s vođama Litvanije i Letonije kako bi ih uverio da će SAD odlučno delovati u vezi s ukrajinskom krizom. "Želim jasno da kažem da nepokolebljivo stojimo uz svoje baltičke saveznike u podršci ukrajinskom narodu, a protiv ruske agresije. Rusija će se suočavati sa sve većom političkom i ekonomskom izolacijom, dokle god bude sledila taj mračni put", kazao je Bajden.

Litvanska predsednica Dalia Grubauskaite kazala je da ovo nije samo pretnja za Ukrajinu, nego i za celu međunarodnu zajednicu. "Svedočimo brutalnom korišćenju sile u prekrajanju karte Evrope i potkopavanju političke arhitekture uspostavljene u Evropi nakon rata", kazala je litvanska predsednica.

Bajden je uveravao svoje saveznike da će ih NATO i SAD zaštititi u slučaju napada. Međutim, čelnici baltičkih država strahuju i zbog ekonomskih posledica pojačanih tenzija u regiji.

  • Y

    19.03.2014 22:29
    Histerija
    Ko preti baltčkim republikama? Zašto li je Džo Bajden - što bi rekli "Dalmoši" - toliko popizdija? Amerima se izmakla prilika da se usele u pomorske baze Rusije na Krimu? O kakvoj se ruskoj agresiji radi? Prvo: ukrajinska vlada je srušena u nasilnim protestima, "radili" su i snajperi, i drugo oružje... Klasičan prevrat. Nije mogao da bude sačekan maj, i novi LEGITIMNI izbori? Žurilo se Zapadu, i to jako. Narod Krima je odreagovao, ne želeći da ostane u ulozi žrtvenih jaganjaca. Izlaznost na referendumu preko 80%, od toga 93% za prisajedinjenje Rusiji? Šta tu nije demokratski? Pa karta Evrope je, samo u novijoj istoriji, toliko puta menjana! Uzmite neki atlas samo od pre II Svetskog rata, pa uporedite situaciju sa današnjom. Pa Istra je, do Rijeke (Fiume), bila u Italiji. Vojvodina je, do 1919., bila u sastavu Austro-Ugarske monarhije... U čemu je problem? Granice se menjaju, prekrajaju... Bilo je, jeste, i biće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet