U Njujorku ograničenje brzine 40 na sat

Posle Pariza, koji namerava da ograniči brzinu automobila na 30 km/h još jedna svetska metropola odlučila je da smanji maksimalnu dozvoljenu brzinu kretanja vozila na svojim ulicama.

Posle Pariza, koji namerava da ograniči brzinu automobila na 30 km/h još jedna svetska metropola odlučila je da smanji maksimalnu dozvoljenu brzinu kretanja vozila na svojim ulicama.

Gradonačelnik Njujorka, Bil de Blasio, predložio je novi zakon koji bi trebalo da poveća bezbednost saobraćaja u tom gradu, a koji predviđa da se brzina ograniči na 40 km/h (25 milja na sat).

De Blasio je u februaru najavio da će zatražiti da se ograničenje brzine u Njujorku, koje je do sada iznosilo 48 km/h (30 milja na sat) spusti na 40 km/h. Ova mera deo je gradonačelnikovog plana "Vision Zero" koji je nastao po ugledu na istoimenu inicijativu švedskih vlasti.

Švedska je 1997. pokrenula projekat koji ima za cilj da se različitim merama (jedna od njih je i ograničenje brzine) broj poginulih osoba na putevima u toj zemlji do 2020. svede na nulu.

Prema policijskim izveštajima, u saobraćajnim nesrećama u Njujorku godišnje smrtno strada preko 250 ljudi, dok njih 4.000 zadobije teške povrede. Novo ograničenje povećalo bi i šanse vozača da na vreme zaustavi svoj automobil i izbegne sudar.

  • darkop@ns

    26.04.2017 20:35
    Пешак је увек крив...
    ... Уместо да ограничавају возачима брзину кретања, могли би пешаке да науче понашању у саобраћају (јер закони физике се не могу мењати). Ауто не може у месту да се "укопа", али зато пешак може да не закорачи напред корак или два, када то не би требао да уради и неће бити страдалих пешака...
  • Boki

    19.06.2014 06:45
    Podrzavam
    predlog. Ogranicis lepo brzinu na 40 km/h u gradu a van grada na 60 km/h.
    Naravno da ce i dalje biti saobracajnih nezgoda ali ce se drasticno smanjiti broj poginulih.
    Sta tu ima lose?
    Kod nas to ne bi funkcionisalo zbog korupcije.
  • Vlada

    18.06.2014 19:57
    ...
    Bicikl je ZAKON!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet