Naučnici pronašli vezu između politike MMF-a i širenja ebole

Naučnici s britanskog Kembridža i još nekoliko tamošnjih uglednih univerziteta objavili su studiju u kojoj tvrde da je brzo širenje smrtonosnog virusa ebole u direktnoj vezi s rigidnom ekonomskom politikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u zemljama Zapadne Afrike.

Naučnici s britanskog Kembridža i još nekoliko tamošnjih uglednih univerziteta objavili su studiju u kojoj tvrde da je brzo širenje smrtonosnog virusa ebole u direktnoj vezi s rigidnom ekonomskom politikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u zemljama Zapadne Afrike.

Naučna studija je objavljena u magazinu "The Lancet", a u njoj se navodi da je slab zdravstveni sistem u Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji bio osnovni uzrok brzog širenja ebole, a da je MMF svojom politikom prema tim zemljama u poslednje dve decenije sprečavao razvoj tog sektora.

Naime, naučnici tvrde da su zdravstveni sistemi u navedenim zemljama oslabljeni MMF-ovim nalozima o obaveznom smanjivanju javne potrošnje i decentralizaciji zdravstvenih sistema. Dalje se navodi da je to dovelo do neadekvatnog plaćanja i edukacije medicinskog osoblja, a decentralizacija je izazvala brojne kočnice za koordinirano delovanje s ciljem borbe protiv širenja virusa ebole.

Sociolog s Kembridža Aleksander Kentikelenis ističe da je neupitno to da je urušeni zdravstveni sistem stvorio pogodno tlo za brzo širenje ebole i da se ne sme zanemariti odgovornost svih koji su doveli do toga.

Iz MMF-a su negirali navode studije i tvrde da njihova politika nikako nije nešto što bi se moglo tumačiti kao faktor koji je doveo do tragičnih poledica epidemije ebole u Zapadnoj Africi.

MMF je u septembru Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu donirao ukupno 130 miliona dolara pomoći. Sredstva su upotrebljena za rešavanje budžetskih deficita u tim zemljama.

Prema poslednjim podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), u proteklih nekoliko meseci od virusa ebole je na zapadu Afrike umrlo više od 7.300 osoba.

  • 23.12.2014 10:26
    MMF-mehanizam za jos vece bogacenje ultrabogatih i pranje njihovih para
  • 23.12.2014 06:57
    MMF? Pa ko je sa njima tikve sadio... nije se lepo proveo. Ne postoji ni jedan jedini slučaj da su oni nekome pomogli, ali zato postoji poduži spisak ekonomija koje su uništili. Počev od Jugoslovenske, pa nadalje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet