Francuzi odaju poštu žrtvama terorističkog napada

Predstavnici muslimanskih organizacija u Francuskoj odali su minutom ćutanja poštu žrtvama terorističkog napada.

Predstavnici muslimanskih organizacija u Francuskoj odali su  minutom ćutanja poštu žrtvama terorističkog napada.

Zvona crkve Notr Dam u Parizu oglasila su se povodom tragične pogibije 12 novinara satiričnog lista, koje su ubili islamski teroristi, a poštu je minutom ćutanja odao i Evropski parlament. U Francuskoj je danas dan žalosti.

Najmlađi od trojice napadača na satirični časopis "Šarli Ebdo" u Parizu, predao se policiji u Šarlevilu pošto je video svoje ime na društvenim mrežama, piše Figaro. Potera za drugom dvojicom se nastavlja.

Francuska policija saopštila je da se predao 18-godišnji Hamid Murad, jedan od trojice osumnjičenih za napad na satirični časopis "Šarli Ebdo". Murad se, prema pisanju francuskih medija, predao nakon što je video svoje ime na društvenim mrežama.

Potraga za drugom dvojicom osumnjičenih, braćom Šerifom i Saidom Kuačijem, i dalje se nastavlja. Policija je tokom noći bezuspešno pretraživala Rems, grad u francuskoj Šampanji.

Francuski premijer Manual Vals rekao je za Francuski radio da je tokom noći uhapšeno "nekoliko osoba" tokom potrage za napadačima. Vals je potvrdio da su dvojica osumnjičenih već bili poznati policiji i da su "bez sumnje" bili praćeni pre napada. Bi-Bi-Si je preneo da je tokom noći uhapšeno ukupno sedam osoba, a svi su prijatelji ili članovi porodice osumnjičenih napadača.

Građani su pozvani da vlastima dojave bilo kakve informacije koje bi mogle dovesti do hapšenja počinilaca najvećeg terorističkog napada u Francuskoj u poslednje četiri decenije, koji je širom sveta izveo desetine hiljade ljudi na ulice u znak protesta.

Korisnici društvenih mreža širom sveta istakli su slogan "Ja sam Šarli", u znak solidarnosti s magazinom koji je na satirični način prikazivao Proroka Muhameda, ali i drugih verskih figura, i već se nalazio na udaru islamskih ekstremista.

U napadu tri maskirana muškarca, naoružana kalašnjikovima, na redakciju časopisa "Šarli Ebdo" ubijeno je 12 ljudi, a masakr je izvršen zbog karikatura proroka Muhameda.

Kako navodi NBC njuz, dok su ulazili u zgradu nedeljnika prvo su ubili domara, potom su upali u redakciju dok je u toku bio kolegijum i ubili osmoro novinara, uključujući Stefana Šarbonijea, glavnog urednika, i kolumnistu i ekonomistu Banke Fracuske Bernara Maria. Potom su ubijeni i jedan gost lista i radnik obezbeđenja, a drugog policajca napadači su ubili dok su bežali.

  • B

    09.01.2015 02:16
    Pitanje granica
    Problem je u tome što nikad nije uspostavljen konsenzus o tome šta je u društvu kao što je francusko uvredljivo, a šta potpada pod slobodu izražavanja.
    Npr. u Srbiji danas pod slobodu izražavanja potpadaju Informer, Kurir i Teška reč. Utisak nedelje, Dare i Mare ne potpadaju; oni su uvredljivi za Njega.
    Onaj koji dođe da živi u neku zemlju, Francusku ili bilo koju drugu, mora da prihvati vrednosti te zemlje. Mislim da to muslimanima koji su došli u Zapadnu Evropu nije dovoljno jasno objašnjeno. Evo se u Nemačkoj PEGIDA bori da se to jasno kaže.
    O kolonijama: kolonijalni gospodari su napustili kolonije kad su izračunali da ih koštaju previše. Danas ih drže u dužničkom ropstvu i to je to.
  • 08.01.2015 12:53
    @Mrva
    "ekstremizam se javlja iz preprimitivnog ucenja zvanog ISLAM. tacka."

    Mrva pameti ipak nije dovoljna za ozbiljnu konverzaciju.
  • mrva

    08.01.2015 12:01
    @Anonimus-@Anonimus...
    ekstremizam se javlja iz preprimitivnog ucenja zvanog ISLAM. tacka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet