Hrvatski poslanici ublažili stav prema Srbiji

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu ublažili su svoje stavove prema izveštaju o napretku Srbije, i više ne uslovljavaju Srbiju njenim odustajanjem od zakona koji joj omogućava da sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.
Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu ublažili su svoje stavove prema izveštaju o napretku Srbije, i više ne uslovljavaju Srbiju njenim odustajanjem od zakona koji joj omogućava da sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

Kako piše zagrebački "Jutarnji list", u kompromisnu verziju amandmana oko kojih su se trudili hrvatski poslanici iz redova stranaka desnog centra, ušao je poziv Srbiji da "pojača saradnju sa susednim zemljama i pojača napore u pronalasku nestalih osoba, te da u potpunosti podeli sve relevantne podatke".

Poslanik HDZ-a Andrej Plenković je uoči večerašnjeg početka rasprave u Strazburu izjavio za "Jutarnji list" da ne smatra da su hrvatski poslanici reterirali u svojim zahtevima.  "Kada je reč o zakonu koji se odnosi na proširenje jurisdikcije, smatramo da je to pitanje koje mora biti na dnevnom redu između EU i Srbije, jer je reč o zakonu bez presedana."

On je odbio kritiku da su se amandmani mogli pripremiti i očekuje da će se ovo pitanje, kako je rekao, "kvaziselektivne jurisdikcije" Srbije za područje cele bivše Jugoslavije rešavati u narednim mesecima. "I dalje stojim kod svog mišljenja da pojedini predstavnici Evropske komisije nisu razumeli problem i krivo ga interpretirali, a potom ga i javno iskazali. Mi smo tu materiju puno bolje proučili, znamo o čemu se radi i odgovorno tvrdimo da takvog primera nigde nema", kazao je evropski poslanik iz Hrvatske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.