Počinje ponovljeni proces "stečajnoj mafiji"

Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas bi trebalo da počne ponovljeni proces u slučaju poznatom kao "stečajna mafija", održavanjem pripremnog ročišta.
Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas bi trebalo da počne ponovljeni proces u slučaju poznatom kao "stečajna mafija", održavanjem pripremnog ročišta.

Pripremno ročište, koje je prema zakonu zatvoreno za javnost, zakazano je i za četvrtak u velikoj sudnici Palate pravde u Savskoj ulici.

Apelacioni sud u Beogradu je u februaru zbog, kako je naveo u svojoj odluci, bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ukinuo osuđujući deo presude i naložio da se suđenje ponovi, dok je u celosti potvrdio oslobađajući deo presude. Suđenje će tako biti ponovljeno za bivšeg predsednika Trgovinskog suda u Beogradu Gorana Kljajevića povodom optužbi za krivična dela u vezi sa "Poštanskom štedionicom", "C marketom" i GP "Rad".

Ponovo će se suditi i bivšoj sudiji tog suda Delinki Đurđević, bivšem direktoru KEB banke Sekuli Pijevčeviću, advokatu Nemanji Joloviću, Anđelku Biteviću, Milivoju Mirkoviću, Ljubiši Mitiću, bivšem direktoru GP Rad Miljku Živojinoviću kojem je ukinut i pritvor, Zoranu Jovanoviću, Radisavu Jocoviću, i Srboljubu Spasiću.

Pojedine optužbe su odlukom Apelacionog suda pravosnažno odbijene zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja, a bivša direktorka "Poštanske štedionice" Jelica Živković je pravosnažno oslobođena optužbi za primanje mita, pošto je preinačena presuda Specijalnog suda kojom je bila osuđena na tri godine zatvora. Osim nje, pravosnažno je oslobođen i Milorad Maksimović.

Istom odlukom Apelacionog suda, Goran Kljajević, Nemanja Jolović i Sekula Pjevčević oslobođeni su od optužbe da su od 2003. godine do 2006. godine, u Beogradu, izvršili krivično delo zločinačko udruživanje (organizovana kriminalna grupa). Apelacioni sud je takođe ukinuo pritvor bivšem direktoru građevinskog preduzeća "Rad" Miljku Živojinoviću, koji je u bekstvu od 2007. godine, pošto mu je ukinuta prvostepena osuđujuća presuda, zbog čega je trebalo da bude povučena i poternica koja je za njim raspisana. Međutim, kako su preneli beogradski mediji, Živojinović je obavestio sud da neće doći na pripremno ročište jer tvrdi da je i dalje na snazi još najmanje jedna međunarodna poternica prema njemu, kao i jer ne može da izvadi novi biometrijski pasoš ili putni list koji se izdaje u ambasadi u Parizu.

Ovaj postupak je pokrenut pre gotovo devet godina, u aprilu 2006. hapšenjem nekih okrivljenih, a posle je više puta proširen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.