Beograđani će imati najveće plate jer su troškovi života najskuplji?

Izrada nacrta novog zakona o platama je pri kraju, a razmatra se mogućnost da lekari ili nastavnici primaju različite iznose, u zavisnosti od mesta gde su zaposleni.
Izrada nacrta novog zakona o platama je pri kraju, a razmatra se mogućnost da lekari ili nastavnici primaju različite iznose, u zavisnosti od mesta gde su zaposleni.

Tako bi veće zarade imali prosvetni radnici ili lekari u Beogradu, od onih u manjim mestima, jer su u prestonici troškovi života veći. To znači da bi se moglo desiti da ljudi koji imaju isto obrazovanje budu diskriminisani jer žive u manjim sredinama.

Ako ovakav model bude usvojen, kažu u prosvetnim sindikatima, boriće se svim silama protiv njega, jer pravi građane prvog i drugog reda. "Prosvetni radnik je isto i u Leskovcu i Beogradu ili Novom Sadu  i ne može da prima različitu platu za isti posao", kaže predsednik sindkata radnika u prosveti Slobodan Brajković.

Doktori i medicinske sestre koji rade sa pacijentma obolelim od HIV-a ili njihove kolege iz Urgentnog centra imaće veće plate od zaposlenih u domovima zdravlja. Naučnici koji uče decu sa smetnjama u razvoju dobijaće više novca. Zarade policajaca čije radno mesto u kancelariji i onih koji su stalno na terenu neće biti iste.

Ovo su samo neki od primera koji će se naći u novom zakonu o platama čija je radna verzija pri kraju. Njime će biti utvrđena nova skala zarada svih koji su na državnim jaslama, a prema dogovoru  sa MMF mora da bude usvojen do juna. U Vladi još većaju da li će u zakon biti uveden kriterijum da se plate razlikuju u zavisnosti od toga gde zaposleni rade.

I dalje se međutim ne govori o platnim razredima koji će ujednačiti čitav javni sektor, kako to traže prosvetni radnici. Njihov zahtev je da nastavnik ima platu kao i zaposleni u ministarstvu, agenciji, javnom preduzeću ako ima istu stručnu spremu i obim poslova. "Cilj donošenja zakona je da se na jedinstvenim principima urede primanja svih zaposlenih u državnim organima, jedinicama lokalne samouprave i autonomna pokrajina, javnim službama i agencijama", objašnjavaju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Uz to, zakon će uvažiti specifičnosti pojedinih resora i uslove pod kojima se obavljaju poslovi u njima. U Ministrastvu navode da se trenutno radi na određivanju platinih razreda po principu - jednaka osnovna plata za jednaku vrstu rada.

Propis će predvideti mnogo manje koeficijenata nego što ih sada ima i na osnovu njih će se računati zarade zaposlenih. Nova "matematika" predviđa i da se tačno zna koliko ko ima, jer, do sada su mnogi na papiru imali jednu platu, a uz određene "bonuse" su zarađivali više. Sada će ono što je bio dodatak postati deo plate ili će biti ukinut.

Za punu primenu platnih razreda u javnom sektoru, država nema novca, smatra Slobodan Brajković. On ne veruje ni da će zakon početi da se primenjuje od 2016. godine.

  • 16.03.2015 00:45
    Cuo sam da su jedino prostituke skuplje u bg, samo ja te aktivnosti njima necu da placam.
  • puna kapa

    12.03.2015 12:15
    nemogu da verujem
    ja se borim da nadjem posao dok zena radi za 20000 mesecno,izdrazavamo kucu,hranimo dete,a nas dvoje hleba i margarina.ma ako kazem sta mi je na srcu premijer ce licno doci da me hapsi.u svakom slucaju kostace ih ta beogradizacija srbije.ostace pasaluk beogradski
  • Goran

    12.03.2015 09:27
    I onda se pitate sto zelimo da se odcepimo od Beograda .Granicu na Dunav .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.