Bolnice uskoro dobijaju nova odeljenja za palijativnu negu

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar najavio je danas da će narednih mesec dana u zdravstvenim ustanovama širom zemlje biti formirane nove jedinice i odeljenja za palijativnu negu.
Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar najavio je danas da će narednih mesec dana u zdravstvenim ustanovama širom zemlje biti formirane nove jedinice i odeljenja za palijativnu negu.

"U početku će deo kapaciteta biti preusmeren za hospitalizaciju pacijenata u terminalnoj fazi, koji će dobijati terapiju, kako bi im u što većoj meri bio omogućen kvalitetniji život", rekao je Lončar i dodao da su izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti neophodne kako bi palijativna nega mogla da se organizuje i u ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, prenamenom nedovoljno iskorišćenih kapaciteta u bolnicama biće obezbeđena dodatna 191 postelja za palijativno zbrinjavanje, od čega 60 u Beogradu.

U sledećoj fazi, planirana je prenamena posteljnih kapaciteta u onim bolnicama koje još uvek nemaju postelje za palijativno zbrinjavanje, a krajnji cilj je da jedinice za palijativno zbrinjavanje budu osnovane i ravnomerno raspoređene na teritoriji cele Srbije, prema potrebama pacijenata.

Lončar je rekao da je prethodnih godina potrošeno više od 3,5 miliona evra u pokušaju da se sistemski reši problem pacijenata na palijativnoj nezi, ali bez rezultata.

  • Mario

    11.03.2015 20:40
    Ovo je sa veeeelikim, velikim zakašnjenjem... nadajmo se da će biti nešto od ovoga. Mada se zna - svuda u svetu o tome brine privatni, neprofitni sektor, i to na mnogo humaniji način nego što to ume država...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.