Devet najagresivnijih rasa pasa na svetu

Određene rase pasa sklone su agresivnom ponašanju, zbog čega se ne preporučuju neiskusnim vlasnicima koji nemaju dovoljno vremena za dresuru i socijalizaciju.
Devet najagresivnijih rasa pasa na svetu
Foto: Pixabay
Iako svaki pas može biti agresivan, nezavisno od rase, određene su poznate su zbog svojih napada na ljude ili druge životinje. Reč je o rasama koje su uzgajane za čuvanje poseda ili stoke, za lov ili borbu. Te rase sklone su teritorijalnom ponašanju, a neke od njih imaju i visok nagon za plen.
 
U nastavku donosimo popis nekih od najagresivnijih rasa na svetu, koje je naveo portal Dog Academy.
9. Čivava
 
Iako su čivave mali psi, poznati su po svojoj agresivnosti i problemima s ponašanjem. Čivave su odane svojim omiljenim članovima porodice, ali mogu biti neprijateljski nastrojene prema strancima i drugim životinjama. Zbog svoje veličine, čivave se ne smatraju najopasnijom rasom, ali ako nisu pravilno odgojene i socijalizovane, mogu naneti štetu svojim ugrizima.
 
8. Rotvajler
 
Rotvajleri imaju urođenu agresiju zbog koje ih neki pojedinci koriste za borbe pasa. Ovi psi su zaštitnički nastrojeni i odani svojim vlasnicima, ali imaju visok nagon ka plenu i skloni su napadima ako nisu dobro odgojeni. Ipak, rotvajleri su takođe inteligentni i brzo uče, zbog čega ne predstavljaju problem vlasnicima koji imaju iskustva s agresivnim rasama.
7. Pitbul terijer
 
Pitbul terijeri su jedni od najkontroverznijih pasa u svetu. Jaki su, mišićavi i imaju snažan ugriz, zbog čega se često koriste u borbama pasa. U pogrešnim rukama ovi psi postaju opasnost za svoju okolinu, o čemu svedoče brojni napadi koji ponekad završavaju smrću. Pitbul terijeri preporučuju se isključivo iskusnim vlasnicima koji mogu da osiguraju pravilnu njegu i obuku.
 
6. Napuljski mastif
 
Napuljski mastifi postali su poznati zbog psa Fanga koji se pojavljuje u serijalu "Harry Potter". Ovi veliki i snažni psi izuzetno su odani i zaštitnički nastrojeni. Agresivni su prema strancima i prema svakoj osobi ili životinji koju smatraju pretnjom. Dresura i socijalizacija napuljskih mastifa trebalo bi da počnu dok su još štenci kako bi se sprečilo agresivno ponašanje.
 
5. Čau čau
 
Iako izgledaju kao plišani medvedići, psi rase čau čau poznati su po svojoj povučenoj i agresivnoj prirodi. Uzgajani su za potrebe lova i čuvanja poseda, zbog čega i danas imaju visok nagon za plenom. Kako bi se suzbilo agresivno ponašanje i ostali problemi u ponašanju, potreban im je dosledan trening i stroga kontrola.
 
4. Argentinska doga
 
Argentinske doge zahtevaju strog odgoj, dosledan trening i iskusnog vlasnika kako bi se suzbilo bilo kakvo agresivno ponašanje. Ovi psi imaju vrlo visok nagon za plenom i ne bi trebalo da se drže u domaćinstvima koja imaju druge životinje, zbog rizika od povrede ili smrti. Iako su odani svojim porodicama, ovi dominantni i teritorijalni psi skloni su napadima na strance ili druge životinje.
 
3. Nemački ovčar
 
Nemački ovčari su jedna od najpopularnijih rasa na svetu, ali u pogrešnim rukama mogu postati opasni i agresivni jer su teritorijalni prema svojim porodicama. Zbog svoje visoke inteligencije i brzog učenja danas se često koriste kao policijski i vojni psi.
2. Jazavičar
 
Kao i čivave, jazavčari su mali psi skloni agresiji. Zbog svoje veličine mogu se osećati ugroženo, a to obično rezultira režanjem, lajanjem i ugrizima kako bi se zaštitili. Potrebni su im što raniji trening i socijalizacija kako bi se suzbila agresija.
 
1. Dalmatinac
 
Dalmatinci su maskote vatrogasaca, ali poznati su i po svojoj agresivnosti koja proizlazi iz njihove tvrdoglavosti i teritorijalnosti. Osim toga, imaju visok nagon za plenom, zbog kog mogu napadati malu decu ili životinje. Uz pravilan trening, vežbu i socijalizaciju mogu biti odlični porodični psi.
  • B

    21.05.2024 13:27
    ne verujem
    Jazavicar na drugom mestu???
    Nemacki ovcar na trecem?
    Mozda je ipak problem sto ljudi koji nikad nisu imali psa, biraju na internetu po vizualnom identitetu bez iole ozbiljnijeg interesovanja za prirodu psa kojeg hoce da uzmu. Pun limanski park tetkica sa akitama koje ne mogu da kontrolisu i iskompleksiranih likova sa pitovima i stafordima, retko koji pit ili staford ima vlasnika koji zna sa njim.
  • Goran

    20.05.2024 15:38
    Davno nisam procitao ovakve gluposti nema agresivnih pasa svi psi su onakvi kako ih vlasnik nauci i tu je kraj svih prica sa psima se treba baviti i onda nema problema

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Ajkule kod Brazila pozitivne na kokain

Testiranjem ajkula u blizini obala Brazila otkriveno je da su pozitivne na kokain, a naučnici izražavaju bojazan da će to dovesti do promene njihovog ponašanja.

Vole li nas psi ili samo žele poslastice?

Ako bilo kog vlasnika pitate da li voli psa, njegov odgovor će biti - da. Međutim, možda ste se našli u situaciji u kojoj se pitate kakva osećanja pas gaji prema vama.