Brankica Stanković među 10 najinspirativnijih novinarki na svetu

Urednica emisije Insajder i novinarka B92 Brankica Stanković našla se među deset najinspirativnijih novinarki na svetu, prema mišljenju Reportera bez granica.
Urednica emisije Insajder i novinarka B92 Brankica Stanković našla se među deset najinspirativnijih novinarki na svetu, prema mišljenju Reportera bez granica.

Povodom Međunarodnog dana žena, koji je širom sveta obeležen 8. marta, RBG su odali počast novinarkama iz različitih krajeva sveta, koje, kako je navedeno, govore o svom poslu, posvećenošću i suočavanju sa specifičnim izazovima i opasnostima.

Reporteri bez granica opisali su Stankovićevu kao novinarku koja "plaća visoku cenu jer se usudila da razotkrije korupciju, vezu između kriminalnog podzemlja sa srpskim političarima i biznismenima".

"Tokom godina su pretnje rasle do te mere da je od 2009. obezbeđuju četiri policajca. Ministarstvo unutrašnjih poslova naredilo je ovu neugodnu, ali neophodnu meru u vreme kada je Stankovićeva bila meta ogromnog broja pretnji i uvreda, pogotovo na društvenim mrežama", ukazali su Reporteri bez granica.

Nakon epizode "Insajdera" o neuspehu pravosudnog sistema da se suoči sa zločinima ekstremnih navijača beogradskog fudbalskog kluba Partizan, lutka na naduvavanje koja je predstavljala Stankovićevu pojavila se na tribinama stadiona 16. decembra 2009. tokom međunarodne utakmice sa Šahtjorom iz Donjecka. Pristalice su skandirale da će doživeti istu sudbinu kao Slavko Ćuruvija, novinar koji je ubijen 1999. Na kraju su izboli lutku.

Stankovićeva nije odustala, ukazuju RBG, od svog istraživačkog novinarstva, uprkos pretnjama i ograničenjima zbog policijske pratnje, a napisala je i knjigu "Insajder: Moja priča" 2013.

Inače, te godine se našla i na listi heroja RBG, a uručena joj je i nagrada za hrabrost u novinarstvu od Ženske međunarodne medijske fondacije. U međuvremenu, njena emisija "Reporter" je do daljnjeg odložena zbog, kako je saopštila TV B92, ugrožene bezbednosti novinara te medijske kuće.

Stankovićeva je ranije zatražila od MUP-a da joj ukine policijsko obezbeđenje. Međutim, ministar Nebojša Stefanović je naglasio da će MUP nastaviti da je štiti, "jer je bezbednosno ugrožena i postoje objektivni razlozi za pružanje takve vrste zaštite".

Inače, osim Brankice Stanković, najinspirativnije novinarke prema mišljenju Reportera bez granica su Kadiđa Ismajilova iz Azerbejdžana, La La Taj iz Burme, Farida Negzad iz Avganistana, Nušin AhmndiHoršani iz Irana, Solanž Lusiku Nsimire iz Dominikanske Republike Kongo, Mae Azango iz Liberije, Marsela Turati iz Meksika, Zajna Erhaim iz Sirije i Fatima Al Ifriki iz Moroka.

  • зики

    12.03.2015 07:53
    репортери без граница
    нисам заборавио њихову професионалност, објективност и силну љубав према Србији и Србима.
  • 21201

    12.03.2015 06:57
    Ili
    Srbija se nalazi među deset država u kojima je hrabrost i najveći rizik reći istinu.
  • Gadljivko

    12.03.2015 01:03
    Muka mi je vec od nje i njene velicine. PS Samo kazem, da ima i takvih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.