Advokati iz regiona potpisali Memorandum o razumevanju

Predsednici advokatskih komora Srbije, Albanije, BiH, KiM i Makedonije potpisali su u Beogradu Memorandum o razumevanju.
Predsednici advokatskih komora Srbije, Albanije, BiH, KiM i Makedonije potpisali su u Beogradu Memorandum o razumevanju.

Svi potpisnici Memoranduma istakli su nakon potpisivanja da će taj prvi formalni akt saradnje omogućiti jačanje kapaciteta advokatskih komora i nezavisnosti pravne struke, kao i razvoj i jačanje uloge vladavine prava u državama regiona.

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević rekao je da već odavno postoji ideja da se sve države regiona posvete unapređenju vladavine prava, pravne sigurnosti i ljudskih prava, pre svega radi interesa građana njihovih država.

"Ta ideja je korak po korak, uz pomoć Inicijative za vladavinu prava Advokatska komora SAD počela da se ostvaruje i dobila je svoj prvi formalni deo u vidu Memoranduma koji su potpisali predsednici advokatskih komora zemalja regiona", ukazao je Đorđević.

Saradnja će, kako je naglasio, doprineti jačanju kapaciteta advokatskih komora, kao i da njihovo članstvo bude još spremnije da zaštiti građane i njihova ljudska prava, prava manjina i drugih ranjivih društvenih grupa. Tokom konferencije razmotrene su i mogućnosti za jačanje uloge lokalnih advokatskih komora u unapređenju vladavine prava, uključujući i potencijalne ideje za projekte advokatskih komora u regionu.

Konferenciju je organizovao Program balkanske regionalne mreže za vladavinu prava (BRRLN), koji promoviše vladavinu prava kroz izgradnju mehanizama kojima se advokatskim komorama i organizacijama civilnog društva omogućava da sarađuju i međusobno razmenjuju znanje i najbolju praksu. Program sprovodi Inicijativa za vladavinu prava Američke advokatske komore čiji je centar u Skoplju, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Memorandum je potpisan u hotelu Metropol Palas nakon dvodnevne "Konferencije za lidere Regionalne balkanske mreže vladavine prava" na kojoj su lideri advokatskih komora i organizacija civilnog društva koje se bave pravosuđem, diskutovali su o načinima unapređenja usluga advokatskih komora.

Potpisivanju Memoranduma podršku su dali predsednik Američke advokatske komore (ABA) Vilijam Habar i predsednica Saveta advokatskih komora i pravnih udruženja Evrope Marija Slazak, koji su govorili na stručnom skupu.

  • mile

    29.03.2015 11:06
    sramota
    Bitno ba su za sebe strajkom sve dobili a narod I dalje deru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.