Polaganjem venaca obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca u Srbiji je danas obeležen 9. maj - Dan pobede.

Centralna državna ceremonija povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu održana je danas na Groblju oslobodilaca u Beogradu, a u ime Vlade Srbije venac je položio ministar za rad Aleksandar Vulin koji je poručio da je Srbija i sada na boljoj strani sveta i da tu pobedu Srbiji niko ne može da ospori ili da je umanji.

Vulin je nakon polaganja venaca na Groblje oslobodilaca u Drugom svetskom ratu i spomenik Crvenoarmejcu rekao da je 9. maj 1945. godine bio pobeda slobodnog sveta koji su činili SAD, Velika Britanija, Francuska, Sovjetski savez i Jugoslavija i da je Srbija i tada bila na boljoj strani sveta. On je naveo da je svaka revizija istorije zločin prema milionima pobijenih u Drugom svetskom ratu.

"Mi pamtimo i želimo da ostanemo na boljoj strani sveta, naši preci su nas tu doveli", rekao je on. Vulin je naveo da je sistem fašizma pobeđen jer nema zemlje na svetu koju vodi fašista, ali da fašizam kao ideja nije i da će ga u tom smislu biti sve dok postoji zlo u ljudima. "Kad čujete da bilo koju naciju neko želi da pokori, da bilo koga učini građaninom drugog reda, onemogući ljudska prava, uništi nečije kulturno-istorijsko nasleđe, onda je to fašizam. Dok ima zla u ljudima fašizam kao ideja neće biti pobeđen, a na nama je da od borbe protiv toga ne odustajemo", istakao je Vulin.

Vence na Groblje oslobodilaca i spomenik Crvenoarmejcu položio je i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, predstavnici ambasada Belorusije, Ukrajine i Azerbejžana, kao i predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, SUBNOR-a i Grada Beograda.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa predstavnicima Gradskog odbora SUBNOR-a, Vojske Srbije, Organizacije Rezervnih vojnih starešina Novog Sada i predstavnicima ambasade Rusije, položio je vence na Spomen obeležje poginulim borcima NOR-a. Gradonačelnik Novog Sada položio je venac i na spomenik Novosadskog partizanskog odreda na Čeneju.

"Jedan od navažnijih datuma u novijoj istoriji čovečanstva 9. maj 1945. godine obeležavamo i danas, na dostojanstven način sećajući se svih onih koji su dali ono najvrednije što imaju za našu slobodu, a to su njihovi životi. Ne smemo zaboraviti ni sve vojske država koje su kao saveznice donele slobodu našoj državi i gradu. Naša je dužnost na naučimo naše naslednike da neguju tu tradiciju prijateljstva i da je čuvaju. Neka je večna slava svim oslobodiocima Novog Sada, Srbije i čitave Evrope - naveo je Vučević.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija