Šoškić: Ne treba očekivati negativne efekte grčke kize

U ovom momentu ne treba očekivati direktne negativne efekte grčke krize na zemlje u okruženju, pogotovo ne u Srbiji gde su banke iz Grčke posebna pravna lica, a ne filijale grčkih banaka, izjavio je danas profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić.
U ovom momentu ne treba očekivati direktne negativne efekte grčke krize na zemlje u okruženju, pogotovo ne u Srbiji gde su banke iz Grčke posebna pravna lica, a ne filijale grčkih banaka, izjavio je danas profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić.

Negativni efekti grčke krize u Srbiji mogući su jedino preko depresijacije deviznog kursa, usled pada poverenja investitora prema evru i prema našem regionu, kao u vreme krize javnog duga u Grčkoj 2010. godine, ocenio je Šoškić i dodao da su mogući neznatni negativni efekti preko smanjenja obima trgovinske razmene dve zemlje.

Banke u Srbiji čiji su osnivači grčke finansijske institucije, po pravilu su nezavisna pravna lica i posluju po domaćim propisima, imaju osnivački kapital, kapitalnu adekvatnost, rezervacije za gubitke i imaju likvidnost koja je bitno različita od njihovih matica, objasnio je Šoškić, inače bivši guverner NBS.

Njihove matice u Grčkoj zavise od kredita za likvidnost koji dolaze od Evropske centralne banke, posredstvom Centralne banke Grčke, a banke u Srbiji kredite za likvidnost mogu dobiti od NBS, ako zatreba, tako da je to potpuno odvojen sistem obezbeđivanja likvidnosti, objasnio je Šoškić.

Čak i kada bi se desio neki nepovoljniji scenario po domaći bankarski sistem, NBS uvek ima razrađene mere kontrole i smanjivanje negativnih efekata na domaći finansijski sistem, objasnio je Šoškić i dodao da su te mere razrađene još 2010. godine, kada je on bio guverner NBS.

"Siguran sam da ljudi u NBS vode vračuna o likvidnosti svih banaka, pa i onih koje vode grčki osnivači i ne smemo zaboraviti da sve banke u Srbiji imaju osigurane depozite kod državne Agencije za osiguranje depozita do nivoa od 50.000 evra po jednom štednom računu", naglasio je sagovornik Tanjuga.

Prema njegovim rečima, najgore je reagovati panično, na osnovu nekih glasina, jer to može prenaglasiti krizu koja se inače ne bi desila i onda to može proizvesti nepotrebnu štetu. Što se tiče daljeg odvijanja krize u Grčkoj, Šoškić je rekao da se neće nešto dramatično odvijati za dan ili dva dana, već će se kriza odvijati i objasnio da, ukoliko Grčka ne izmiri dug poveriocima, to neće automatski značiti bankrot, jer će do tog čina proteći određeno vreme.

U ovom momentu ne treba očekivati direktne negativne efekte grčke krize na zemlje u okruženju, pogotovo u Srbiji gde su banke iz Grčke posebna pravna lica, a ne filijale grčkih banaka, smatra Šoškić.
  • Simeona Vristic

    29.06.2015 17:47
    Ja sam pare iz banke izvadila zlu ne trebalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.