Stiže novi talas poskupljenja: Na jesen skuplji ulje, meso...

Poljoprivrednici će zbog žege, prema proceni agroekonomista, pretrpeti štetu od najmanje pola milijarde dolara, pa će i cene osnovnih namirnica skočiti od 10 do 20 odsto.

Poljoprivrednici će zbog žege, prema proceni agroekonomista, pretrpeti štetu od najmanje pola milijarde dolara, pa će i cene osnovnih namirnica skočiti od 10 do 20 odsto.

Manji rod suncokreta povećaće cenu ove kulture za 30 odsto, pa bi litar ulja od druge polovine septembra mogao da košta do 170 dinara. Šteta na prinosima poguraće i cene mesa, mesnih prerađevina i šećera za 10 odsto, a blaži porast cena neće zaobići ni mlečne proizvode.

- Evidentno je da će suncokret biti skuplji za 30 odsto i u takvim uslovima realno je da će uljari tražiti poskupljenje. Prema ranijim iskustvima, verujem da će to biti povećanje cene ulja bar za 20 odsto - kaže Žarko Galetin, direktor Produktne berze. On ističe da naviše idu i cene kukuruza i soje, koji su najbitnije komponente za stočnu hranu, koja će takođe poskupeti.

- Skuplja stočna hrana poguraće cene svinjskog i goveđeg mesa i prerađevina od mesa za desetak procenata. Ipak, verujem da će stočari ući u problem zbog uvoza mesa po damping cenama - ističe Galetin. Da suša uzima danak slaže se i agroekonomista Milan Prostran, koji ističe da su usevi kukuruza podbacili za oko 30 odsto, dok šteta na soji iznosi od 50 do 70 odsto.

- Suša će umanjiti i prinos šećerne repe, ali i povrća na otvorenom i voća. Vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbiji je oko 5,5 milijardi dolara i bio bih srećan ako šteta bude 500.000 dolara, a verujem da će biti i veća. Manji rod će uticati na blag rast cena, koje ne mogu da divljaju zbog slabe kupovne moći građana, ali i slobodnog uvoza. Cena brašna i hleba ne treba da raste, dok bi šećer mogao da poskupi do 10 odsto. Zbog podbačaja roda kukuruza, raste cena svinja i uticaće na cenu mesa. Može doći i do manjeg povećanja cena specijalnih vrsta mleka i sireva - ističe Prostran.

Uljare i šećerane prave kalkulacije

- Od novog suncokreta ulje će se proizvoditi u drugoj polovini septembra, pa će tada uljare i povećati cenu litra ulja - kaže za Kurir predsednik udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković. U "Dijamantu" iz Zrenjanina nisu želeli da govore o povećanju cena dok ne vide kolika će biti otkupna cena novog roda suncokreta.

S druge strane, Ljubiša Radenković, direktor kompanije "Sunoko", koja je sa tri fabrike najveći proizvođač šećera u Srbiji, ne negira da će šećer menjati cenu. - Biće smanjen prinos šećerne repe, a teško je reći koliko. Zaliha šećera ima i od prošle godine, ali se može očekivati blaga promena cene - kaže Radenković.

  • limanac

    13.08.2015 17:56
    cista logika
    recimo da litar ulja sad poskupi i kosta 170 dinara a dogodine nikne lepo suncokret bez problema, cena ce ostati ista...
  • 13.08.2015 17:52
    Dalo se očekivati.
    Zašto država ne pušta uvoz tih proizvoda iz inostranstva koje su daleko jeftinije? Jer izgleda samo proizvođači iz Evrope nisu pretrpele štetu od žege. U Srbiji postala moda da prave budalu od naroda, i da profitiraju na tome. Kako svi žure posle poskupljenja struje da dižu cene.
  • VV

    13.08.2015 16:39
    Ah,pa da,"napredno",nema šale.Pamet u glavu građanke i građani Vojvodine,stižu nam pokrajinski izbori,krajnje je vreme da se stane lopovluku na put.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.