Fond PIO kršio Zakon o javnim nabavkama

Državna revizorska institucija (DRI) saopštila je da je utvrdila da je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) u prošloj godini na javne nabavke potrošio 76,26 miliona dinara ne poštujući Zakon o javnim nabavkama.

Državna revizorska institucija (DRI) saopštila je da je utvrdila da je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) u prošloj godini na javne nabavke potrošio 76,26 miliona dinara ne poštujući Zakon o javnim nabavkama.

Kako navodi DRI, Fond PIO je te pare u 2014. godini potrošio za usluge koje su nabavljene bez primene Zakona o javnim nabavkama, iako nisu postojali razlozi za izuzeće primene tog zakona. Precizira se da taj fond nije sproveo postupak javne nabavke usluga fiksne i mobilne telefonije i internet usluga, već je nastavio da primenjuje ugovore zaključene u prethodnom periodu kada nije postojala obaveza da se ove usluge nabave u postupku javne nabavke i po tom osnovu su napravljeni rashodi od 74,7 miliona dinara.

Dodaje se da je utvrđeno da je PIO fond zaključio i ugovore o radu sa pet zaposlenih kojima je viši koeficijent u odnosu na koeficijent propisan za stručnu spremu zaposlenih, što je dovelo do rashoda od oko 356 miliona dinara, a zaključio je i ugovore o radu sa tri zaposlena koji nisu ispunjavali uslove utvrđene Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i po tom osnovu napravio rashode od oko dva miliona dinara.

Državni revizori su utvrdili i da je Fond PIO isplaćivao penzije vojnih osiguranika u manjem iznosu, odnosno da su manje isplaćeni rashodi po tom osnovu u 2014. godini 1,99 milijardi dinara.

  • Dr Iggyy

    20.11.2015 09:41
    Oteto - prokleto!
    Fond PIO u 2014. godini nezakonito častio radnike sa dva miliona dinara, 76 miliona dinara na usluge mobilne i fiksne telefonije i još toga ima. Vučić i dalje neka otima dobar deo penzija 10-20%, vraća na neotetog dela 1,25%. Administracija, pa i PIO fond mogu da dele otete pare. Ali narod kaže Vučiću: “…oteto prokleto!”. Bilo bi dobro da se, i po ovoj kriminalnoj radnji, obrate Vučić i Vujović. Nije valjda i to rađeno po nalogu mentora MMF.
  • jo

    20.11.2015 06:53
    Državna lakrdija
    Koja smo mi smejurija od države.Sa jedne strane hapsiš babe po trotoaru što prodaju rezance i pišeš im prekršajne prijave jer " podrivaju " sistem a svaki drugi dan čitaš kako neka gol....anija po JP i fondovima krade na milione i onda im ta " agencija " izriče opomene u stilu " molimo vas nemojte više " i tako godinama unazad.Za 25 dinara kifle ili 100 dinara kafe lepiš etikete po lokalima jer " od poreza se prave bolnice i putevi ",teraš ljude da jedni druge cinkare a onda od tih para koje ubereš državna golo...ija kupuje sebi ajfonove,zapošljava maminu i tatinu dećicu,vozika se,kupuje garderobu,letuje,zimuje,plaća teretane i sve ostale bahanalije.I onda vrhunac svega pojavi se ova " agencija " koja daje " preporuke " da se ne krade više.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija