Za vojne sveštenike primili nesveštena lica

Ministarstvo odbrane je, na osnovu javnog konkursa, primilo deset kandidata koji će ubuduće biti vojni sveštenici u jedinicama Vojske Srbije.
Ministarstvo odbrane je, na osnovu javnog konkursa, primilo deset kandidata koji će ubuduće biti vojni sveštenici u jedinicama Vojske Srbije.

Međutim, samo jedan od desetorice primljenih kandidata je do sada obavljao svešteničku funkciju. U Vojsku Srbije je u svojstvu oficira verske službe primljen i master konzervator i restaurator, diplomirani filozof, profesor španskog jezika i hispanskih književnosti, kao i profesor istorije.

Jedan od onih koji nije primljen je protonamesnik Srpske pravoslavne crkve Hadži Milan Tanasić. On kaže da je ideja da se nesveđtena lica preko noći prevedu u sveštenike.

"Oni misle da ih prevedu jako brzo, jednog dana đakon, drugog dana sveštenik i da ih upute u odgovarajuće kasarne. Lično smatram da vojni sveštenik treba da bude sveštenik u činu u mantiji, sama reč kaže, sa najmanje deset godina svešteničkog iskustva i rada", kaže Tanasić.

Međutim, Ministarstvo odbrane smatra drugačije, pa tako čak predviđa i da će lica koja nisu osposobljena za dužnost biti upućena na odgovarajuće osposobljavanje. U saopštenju dostavljenom B92 navodi se da nijedan od kandidata još nije primljen u vojnu službu zbog budžetskih restrikcija za ovu godinu.

"Poseban uslov za kandidate za oficire verske službe bio je da imaju završene studije u trajanju od najmanje četiri godine i da imaju pisani blagoslov nadležnog arhijereja za prijavu na konkurs. Sporazum između Ministarstva odbrane i Srpske pravoslavne crkve određuje da su sveštenici SPC koji vrše versku službu u Vojsci Srbije profesionalna vojna lica visoke stručne spreme u statusu oficira Vojske Srbije. Zbog gore navedenog u tekstu konkursa nije navedena vrsta već stepen obrazovanja kandidata a ključan je bio i pisani blagoslov nadležnog arhijereja SPC", navode iz Ministarstvo odbrane.

Za programskog direktora Transparentnost Srbija Nemanju Nenadića konkurs Ministarstva je kao da za vozača autobusa primite nekog ko ne ume da vozi, pa mu organizujete vozačku obuku.

"Ako je situacija na tržištu rada takva da je moguće odmah primiti ljude koji već imaju odgovarajuću stručnu spremu, odgovarajuće sposobnosti, onda bi to trebalo i učiniti i u ovom slučaju, a ne primati kandidate koji zatim treba da se osposobljavaju", navodi Nenadić.

Otac Hadži Milan, koji je sveštenik već 23 godine i ima više priznanja Vojske Srbije, sada se zbog cele priče oko vojnih sveštenika obratio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i ministru odbrane Bratislavu Gašiću. Odgovor nije dobio, pa je odlučio da pomoć potraži na sudu. "Ja sam podneo sa mojim prijateljima advokatima u Beogradu tužbu. Tuzio sam Upravnom sudu i istovremeno se molim usudnom gospodu da sačekam odluku Upravnog suda iz Nemanjine", kaže Tanasić.

Upravni sud jedina je šansa za sveštenika Hadži Milana Tanasića da se nada da će konkurs biti izmenjen.
  • 19.12.2015 11:52
    Koliko...
    U vojnoj muzici ima muzike koliko i u vojnim sudovima pravde, koliko i u vojnom sveštenstvu pobožnosti.
  • The Lalosh

    19.12.2015 10:29
    Uvek može gore
    Bolje da ćutimo dok ne krenu da za vojne pilote primaju decu koja su vežbala na igricama...
  • Pera

    19.12.2015 09:53
    Kao da je ovo nešto novo. U školama je najmanje sveštenika među licima koja predaju versku nastavu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.