Zdravstvenim radnicima ponovo moguć dopunski rad

Zdravstvenim radnicima je ponovo omogućen dopunski rad, a u buduće će deo od 35 odsto naknade za trudničko bolovanje biti uplaćivano na račun poslodavca, predviđeno je danas izmenama zakona iz oblasti zdravstva koje je usvojila Skupština Srbije.
Zdravstvenim radnicima je ponovo omogućen dopunski rad, a u buduće će deo od 35 odsto naknade za trudničko bolovanje biti uplaćivano na račun poslodavca, predviđeno je danas izmenama zakona iz oblasti zdravstva koje je usvojila Skupština Srbije.

Izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predloženo je da zdravstveni radnici i saradnici koji su zaposleni u zdravstvenoj ustanovi, odnosno privatnoj praksi, koji rade puno radno vreme, mogu da obavljaju određene poslove iz svoje struke kod drugog poslodavca, van redovnog radnog vremena, zaključivanjem ugovora o dopunskom radu u ukupnom trajanju do jedne terćine punog radnog vremena.

Takođe, predloženo je i da se osnivačka prava nad kliničko-bolničkim centrima prebacuju sa grada na republiku, ali i uređuje dopunski rad zdravstvenih radnika. Izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju predloženo je da se 35 odsto u slučaju sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće u buduće uplaćuje na račun poslodavca.

Ta sredstva će se uplaćivati na račun poslodavca, a ne na račun osiguranice kako je sada propisano, a što je, kako je objasnila vlada Srbije, dovodilo do kašnjenja u isplati tih sredstava.

Izmenama tog zakona predloženo je i produženje važenja potvrde za korišćenje zdravstene zaštite za vreme boravka u inostranstvu osiguranika i članova uže porodice osiguranika koji se upućuju na rad u inostranstvo, a koja će važiti na period na koji je osiguranik upućen na rad u inostranstvo.

Izmenama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva pomera se početak primene tog zakona sa 1. janauara 2016. na 1. januar sledeće godine.
  • 19.12.2015 00:11
    Kretenizam. Kao kada bi Koka Kola prodavala Pepsi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.