Ko hrani golubove na trgu plaća kaznu od 10.000 dinara

U Smederevu su doneli odluku da pet puta povećaju kazne za hranjenje životinja na ulicama. Umesto 2.000 dinara, za prljanje 10.000, zbog čega negoduju društva za zaštitu životinja.

Građani Smedereva koji budu hranili golubove na gradskom trgu moraće da plate kaznu od 10.000 dinara. Tolika kazna predviđena je i za one koji nahrane psa ili mačku na ulici.

Kažnjavanje je predviđeno izmenama Odluke o uslovima držanja i zaštite domaćih životinja koje je donela Skupština grada. Istini za volju i dosadašnja odluka predviđala je udar na džep građana, ali je sada ta kazna uvećana čak pet puta - sa 2.000 dinara na 10.000.

Odluka kaže da je "zabranjeno hranjenje pasa, mačaka, golubova i drugih životinja na površinama javne namene i površinama u javnom korišćenju i ostavljanje hrane u navedene svrhe". U odluci piše "i druge životinje", što ukazuje da se ne sme hraniti nijedna životinja koja se nađe na ulici. Za kažnjavanje su zaduženi komunalni policajci, koji kažu da građani mogu da računaju na "pogodnosti".

- Počinilac koji bude zatečen da hrani golubove, po novom zakonu o prekršajima, moći će u roku od osam dana da plati 5.000 dinara i dostavi dokaz o uplati. Ako ne plati, biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, a onda će kazna biti 10.000 dinara - objašnjava Ljubomir Antić, načelnik Komunalne policije u Smederevu. Antić kaže da ovde "meta" zapravo nisu golubovi, već psi lutalice.

- Golubovi su se tu našli jer po novom zakonu o dobrobiti životinja spadaju u istu grupu sa psima i mačkama. Problem su oni koji hrane lutalice, pa sada imamo čopore pasa koji idu za njima - kaže načelnik Komunalne policije.

Skuplje od Beča

Iz smederevskog društva za zaštitu životinja APAS pobunili su se protiv drakonskih kazni, ali i nehumanog odnosa prema psima lutalicama. - U azilu za pse nema dovoljno hrane, uslovi su očajni. Građani nam javljaju da se lutalice puštaju po selima u slivu Morave, gde ih napadaju i ubijaju šakali - tvrdi Gordana Ristić iz APAS-a. Ona najavljuje da će tražiti od gradskih vlasti da se hitno provere ove tvrdnje.

Kada je reč o golubovima, u APAS-u sumnjaju da će odluka zaživeti. - Odluka je neljudska. Ne pada mi na pamet da platim kaznu. Lično sam othranila jednog ranjenog goluba - kaže Gordana Ristić, koja je uverena da će deca i penzioneri nastaviti da hrane "leteće drugare".

Kazna za hranjenje "letećih pacova", kako ih zovu u metropolama, na snazi je, na primer, i u Beču, ali je manja nego u Smederevu i iznosi 36 evra. Za hranjenje golubova u Veneciji, na Trgu Svetog Marka, kazna je 500 evra, dok je u Njujorku čak 10.000 dolara. Plaća se i u Londonu na Trafalgar skveru.

  • пола виагре

    19.12.2015 17:17
    Ок онда забранити министрима да једу у скупштинској мензи и њихову храну служити јадним животињама на обележеном месту довољно удаљеном да не ружи центар града.
  • bezveze

    19.12.2015 16:38
    glupost
    Trebalo bi kazniti gradsku vlast sto sama ne nalazi za shodno da ukrasi trg golubovima kao u Veneciji. To valjda izbeglice iz hrvarske, bosne, slovenije i kosova sad kad su se docepale vlasti pune mrznje prema svemu ljudskome donose kazne za one koji jos vole zivotinje.
  • 19.12.2015 14:46
    Kazna
    i za vlasnike pasa koji vrse nuzdu na ulici i onda ljudi ugaze u To...!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.