Plaćanje polovine kazne biće moguće za veći broj prekršaja

Izmene Zakona o prekršajima omogućiće građanima da plate polovinu kazne u roku od osam dana za veći broj prekršaja. Limit je do sada bio pet puta manji.
Ako je prekršaj procenjen na 10.000 dinara, do sada ste mogli da platite polovinu kazne u roku od osam dana. Limit je sada podignut na 50.000. Kada je reč o preduzetnicima ta cifra je sa 50.000 povećana na 150.000, a u slučaju pravnih lica sa 100.000 na 300.000 dinara.
 
Da bi spisak prekršaja bio proširen, neophodno je prethodno uskladiti zakone u npr. oblasti poreza, carine, bezbednosti saobraćaja sa Zakonom o prekršajima.
 
Milan Marinović iz Prekršajnog suda u Beogradu kaže da je ideja da za neke prekršaje, za koje je do sada bila propisana novčana kazna u rasponu od 20.000 do 200.000 dinara, sada može da se propiše kazna u fiksnom iznosu i da se omogući da građani mogu da plate polovinu iznosa u roku od osam dana.
 
Saobraćajna policija je prošle godine registrovala skoro 675.000 prekršaja za koje su izdati prekršajni nalozi. Najčešće zbog nevezivanja pojaseva, manjih prekoračenja brzine i blage alkoholisanosti.
 
Boban Milinković iz Uprave saobraćajne policije navodi da su za sve teže prekršaje predviđeni i kazneni poeni i zabrana upravljanja vozilom, koji ne mogu da se uklope u novčanu kaznu u fiksnom iznosu, odnosno o tome mora odlučivati sud. Prema njegovim rečima, ova promena zakona o prekršajima u ovom trenutku neće imati značajnije posledice na propise iz oblasti bezbednosti saobraćaja.
 
Međutim, značajnije posledice policija očekuje od opšte naredbe za privođenje. Ona bi trebalo da stane na put svima koji su na različite načine izbegavali da se odazovu pozivu prekršajnog suda. Ova naredba će važiti na teritoriji cele države, a ne samo u opštini za koju je nadležan sud koji ju je izdao.
 
Od te mere sudije i policija očekuju dobre rezultate. Kažu da u prekršajnim postupcima postoji određeni broj ljudi koji su učinili više desetina prekršaja, a do kojih sudovi u prethodnom periodu nisu mogli da dođu.
 
Autor: RTS
  • Hm

    27.02.2016 22:19
    Ako je tako, jel mogu JA unapred da platim.... za svaki slučaj... Trebaće para za izbore, pa da im se nađe...
  • Laki

    27.02.2016 21:41
    Ma samo daj pare.Ako nemas polovinu daj cetvrtinu.Ma super su nam zakoni.Ako i udaris nekog pesaka,biciklstu ma nema veze poenta je -DAJ PARE.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija