Program nove vlade u 10 tačaka

Polovina od 10 tačaka programa nove vlade tiče se ekonomije, a značajan deo pripada i obrazovanju, zdravstvu i evropskim integracijama, objavio je danas Blic.

Reč je, kako navodi taj list, o polaznim tačkama koje će u programu Aleksandra Vučića biti detaljno razrađene.

Prva tačka programa nove vlade odnosi se na radna mesta, odnosno smanjenje nezaposlenosti i ulaganje u nova radna mesta za budućnost - IT, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća, strana ulaganja,itd. Sledeća tačka je uravnotežen budžet, rešavanje problema iz prošlosti - NPL's, odnosno restrukturiranje duga, zatim preduzeća u državnom vlasništvu, odnosno privatizacija i energetika. Premijer je kao treću tačku, prema pisanju Blica, odredio povezivanje Srbije sa svetom, ulaganje u infrastrukturu i turizam kako bi Srbija postala regionalno saobraćajno čvorište - infrastruktura, koridori, pruge, luke, turizam, onosno letovi, avio saobraćaj, MRO (održavanje, popravka, remont)...

Kao peti cilj je postavljen pokretanje poljoprivrede i podsticanje zemljoradnika da uvećaju i prošire prozivodnju - dodatna vrednost, marketing, reforma u oblasti poljoprivrednog zemljišta i reforma podsticaja. Sledeća tačka je kvalitetno obrazovanje mladih i reforma obrazovanog sistema Srbije - predškolsko, dualno obrazovanje, reforma visokog obrazovanja, sveobuhvatni programi za mlade, a sledi zdravlje i novi plan za zdravstvenu zaštitu, kroz rad na prevenciji bolesti, uređenje zdravstvenih ustanova, smanjenje vremena čekanja, veći kvalitet nege i rešavanje pitanja strukturnih viškova.

Obezbeđenje pravednog društva, borba protiv korupcija i podrška onima kojima je najpotrebnija kroz pravedniji sistem socijalne zaštite je sedma tačka programa, a sledi stvaranje sistema koji služi građanima, kroz korenite promene ka efikasnom javnom sektoru - racionalizacija broja zaposlenih u cilju efikasnosti (plata), eliminisanje birokratije, E-vlada. Slede očuvanje bezbednosti zemlje, borba protiv kriminala, očuvanje nacionalne bezbednosti i borba protiv terorizma, zastita od katastrofa i zaštita životne sredine, a poslednja tačka je put Srbije u EU.

  • @Milan1ns

    24.05.2016 13:47
    Zanimljivo je i da nigde kosovo ne spominju, koje je isto nestalo bez traga, ali jednom ce morati. To sve ostalo sa infrastrukturom i poljoprivredom, zaposljavanjem to su sve lepe zelje.
  • Milan1ns

    24.05.2016 11:36
    Centroslavija
    Simpaticno je da niko ne pominje Centroslaviju nestala je bez traga...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.