Kako srpsko oružje završava u rukama terorista

U sve češćim istraživanjima pojavljuju se fotografije i snimci na kojima se vidi "Zastavino" oružje na sirijskom ratištu, a u pojedinim slučajevima i u rukama članova ISIS-a.

Prema pisanju "Blica", srpsko oružje se nađe u rukama terorista kada se poklope kriminalne namere švercera i nebriga domaćih obaveštajnih službi. Uprkos svemu, Ministarstvo odbrane je negiralo da u ovim slučajevima ima kršenja međunarodnih i domaćih zakona, a istina je izgleda negde između.

Istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Katarina Đokić nema saznanja da su kontrole od tada pooštrene, tako da je i te kako moguće da oružje sa ovih prostora završava u rukama terorista.

"U principu, postoji niz kriterijuma koje nadležna ministarstva zahtevaju od onih kojima daju dozvole za trgovinu oružjem, i koje bi trebalo da se razmotre u svakom pojedinačnom slučaju. Zakon je usklađen sa međunarodnim sporazumom o trgovini naoružanjem, ali je izvoz naoružanja u Saudijsku Arabiju već sam po sebi problematičan, jer je ova zemlja uključena u rat u Jemenu, gde postoje informacije o gađanju bolnica. Ipak, brojne zemlje, uključujući Nemačku, Veliku Britaniju, SAD, na to se ne obaziru jer je očigledno reč o značajnom ekonomskom interesu", kaže Đokić.

Zloupotrebe se dešavaju i uprkos odredbi o krajnjem korisniku oružja, koja bi morala da garantuje da ono neće dospeti u pogrešne ruke. Falsifikovanje je ono čime se služe trgovci kako bi prošvercovali oružje.

"Šverc oružja u zemlje koje su na listi zabrane naoružanja se obavlja tako što se druga zemlja opisuje kao krajnji korisnik, zato je važna kontrola krajnjeg korisnika", kaže izvor "Blica" iz bezbednosnih službi.

Kada je u pitanju uvoz kontrolisane robe, Ministarstvo trgovine izdaje sertifikat krajnjeg korisnika, a u slučaju izvoza se detaljno proverava dostavljeni sertifikati krajnjeg korisnika. Međutim, snajperi, optički nišani, udarne igle se mogu naći u fotoaparatima, laptopima, zbog čega su oni na spisku robe dvostruke namere i posebno se kontrolišu.

Srbija je od 2005. do 2014. godine izdala 39 dozvola za izvoz robe dvostruke namene u ukupnoj vrednosti od 22,11 miliona dolara. U istom periodu izdata je 591 dozvola za uvoz robe dvostruke namene, u vrednosti od 104,16 miliona dinara.

Obaveštajci bi trebalo da informacijama o putu oružja razbiju šverc, međutim analitičar Zoran Dragišić ističe da tako nešto nije realno očekivati, jer naše obaveštajne službe ne mogu da istražuju na tuđoj teritoriji. Ipak, Katarina Đokić ističe da bezbednjaci ne moraju uvek da budu na terenu kako bi znali gde oružje završava.

"Naše službe svakako razmenjuju podatke i sa stranim službama i čak iako nisu na terenu trebalo bi da znaju gde oružje završava. Pre par godina smo imali slučajeve da je srpsko oružje nađeno u Obali Slonovače, do koje je dospelo preko Izraela, potom Burkine Faso, gde su neki pobunjenici provalili magacin i ukrali oružje", zaključuje Đokić.

Letovi "iljušina"

Značajnu ulogu u trgovini oružjem predstavlja transport koji se sa srpskih aerodroma često odvija putem ruskih aviona "iljušin". Kako BIRN i OCCRP navode, 68 letova od juna 2015. do jula ove godine korišćeno je za prebacivanje oružja iz centralne i istočne Evrope ka Bliskom istoku i Turskoj. U julu je poletanje "iljušina" sa beogradskog aerodroma zabranjeno, ali je njihova aktivnost nastavljena na niškom aerodromu "Konstantin Veliki". Među raznom robom, koja je namenjena za Rusiju. Saudijsku Arabiju i Azerbejdžan, nalazilo se i oružje, ali takav način trgovine, ukoliko su ispunjeni uslovi, nije zabranjen.

Inače, na snimcima sa sirijskog ratišta se može videti i oružje iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, ali i Bugarske. 

  • Podbarac

    22.09.2016 01:27
    @Foruz
    Tako je, ali i bilo nekad...
    Trgovina srpskim sada (tačnije ex-YU oružjem iz ratnih rezervi) ne odvija se "pod patronatom, uz odobrenje SAD i njihovih službi", već prema naredbi SAD i njihovih službi.
    Nema tu više "dogovora" i "odobravanja" sa zemljama ex-YU - to je možda bilo u vreme pokojnog Maršala...
    Jednostavne izraze "želju", šapne nekom kurir iz ambasade, a ti Srbijo, probaj da ne izvršiš. Na kraju krajeva zna se ko je "oslobodilac" Balkana, tvorac i garant svih banana-državica nastalih od bivše Jugoslavije i ko daje svima kredite za penzije.

    A što se tiče naših "službi", one samostalno rade samo u "slobodno" vreme i to najviše sanduk-dva iz zaliha i magacina spremanih za partizanski otpor "okupatoru". Jer je gomila tog oružja već "kao" podeljena narodu radi samodbrane u ratovima '90-tih i tako izbrisana sa spiska stanja. U stavri štekovana za trgovinu. To je sad to oružje koje stiže do podzemlja i terorista Evrope i Balkana.
    A takozvano "moderno" oružje Srbije, niko ne kupuje više iz dva razloga: Prvi jer je očajnog kvaliteta, a drugo: Nema ga! Nema ga dovoljno čak ni za šverc...
  • Domorodac

    21.09.2016 21:44
    Ma
    Zavrsavace se sve dok Vucic ne ponudi otkup istog po ceni vecoj od cene na crnom trzistu. Meni je pokojni otac bio u BiH za vreme rata nacelnik teritorijalne odbrane. Svakih 15 dana stizalo nam je pred kucu 30 tona raznog naoruzanja od vojske.U prvim mesecima ljudi iz sela i okolnih sela navalili, ali posle tri mjeseca nikom nije trebalo ni puska ni minobacac ni bomba ni bilo sta. Sve ostalo za ne daj Boze buduce generacije sam zakopo. Mene to ne interesuje uopste, ali ako neko ponudi vecu cenu od crnog trzista ma dacu sve na gomilu i potrudicu se da i ostali koje poznajem,a znam da imaju na tone "zastavinog" zeljeza predaju to ! Ma zasta ce im, nek ostave sebi po 3 automatske, jedan kaset crnih bombi, jedan kaset zelenih bombi, jedan laki minobacac 46mm i to je TO !
  • @Foruz

    21.09.2016 21:44
    Tako je. Podržao bih te, iznoseći do sada proverenu činjenicu, koju je inicirala Tojota.
    Uradila je sopstveno istraživanje, kada je videla da na svim snimcima ISIL-a, oni voze Tojotine džipove, novi model.
    Ispalo je da je to serija koja je dokazano prodata u ameriku, ništa manje nego direktno za njihovo Ministarstvo Odbrane.
    Kako je završilo u rukama ISIL-a... i to nakon overene i potpisane isporuke?
    Neće Japanci blato na svom obrazu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.