Više od 10.000 zahteva za oslobađanje od TV takse

Do sada je RTV-u predato više od 10.000 zahteva za oslobađanje od takse za javni medijski servis, a najviše potrošača to je učinilo u martu i aprilu.

Tada je predato gotovo 90 odsto svih do sada primljenih zahteva. Zahtevi se i dalje primaju.

Iz "Elektroprivrede Srbije" ukazuju na to da će potrošačima/kupcima kojima zahtev bude prihvaćen i kada RTS i RTV dostave spisak za retroaktivno oslobađanje od takse za javni medijski servis za određeni period, biti urađena odgovarajuća ispravka za sve naznačene periode, kao i ponovni preračun računa i eventualnih kamata.

Naime, novac koji je prilikom plaćanja računa bio usmeravan za taksu za javni medijski servis biće preusmeren na izmirenje obaveza za isporučenu električnu energiju.

To bi trebalo da znači da se potrošačima kojima su usvojeni zahtevi za oslobađanje takse za javni medijski servis ona više neće naplaćivati, a da će imati preplatu za potrošenu struju, koja će zavisiti od vremena podnošenja zahteva. Ukoliko je neko podneo zahtev u martu, a sada dobio rešenje o odobrenom oslobađanju takse, biće u preplati 1.050 dinara (za sedam meseci) jer je već stiglo vreme za plaćanje računa za struju za septembar, na kojem je, još uvek, ta taksa obračunata, piše "Dnevnik"

Podsetimo, od januara ove godine račun za električnu energiju svim potrošačima je 150 dinara viši jer toliko iznosi taksa za javni medijski servis. Pravo na oslobađanje takse imaju osobe s invaliditetom sa 100 odsto telesnog oštećenja, osobe s invaliditetom manjim od 100 odsto telesnog oštećenja ako im je, u skladu s odredbama posebnih propisa, priznato pravo na dodatak za tuđu negu i pomoć, osobe koje su trajno izgubile sluh i slepe osobe, korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć, penzioneri s minimalnom penzijom i vlasnici više merila električne energije.

Zahtev za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis podnosi se na dva mesta. Za merila električne energije na teritoriji Vojvodine zahtev se podnosi Radio-televiziji Vojvodine, a ostali potrošači zahtev podnose Radio-televiziji Srbije. 

  • Goran

    28.10.2016 20:45
    Nije mi jasno
    Evo na pr. moja baka živi sama na selu, prima poljoprivrednu penziju od 10500din. i podneli smo za nju zahtev još u februaru.Juče stigao odgovor: Nepotpuna dokumentacija o tome da je penzija najniža iako je sve poslato kao i ček od penzije. I da, traže ček opet.
    Samo se bojim da se nešto ne izmanipuliše a da li neko zna postoji li neka vrsta potvrde o najnižoj penziji koju traže?
  • mirjana

    27.10.2016 12:01
    e to nema nigde
    po kom osnovu da mora da placa i onaj ko nema ni televizor ni radio ni mobilni ovaj sto je pravio zakon sigurno je kupio diplomu a i ovaj sto ga potpisao
  • Evidencija lidera

    27.10.2016 11:45
    Pa tek smo počeli. Treba da odjavim kućicu za psa, pa onda garažu, pa šupu....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija