Ministarstvo prosvete: Program Đokovića nije sekta

Pojedini roditelji đaka OŠ "Stevan Sinđelić" iz Beograda uznemirili su se zato što su im deca, bez njihovog znanja, uz zvuke gonga učila da meditiraju.
Kako pišu "Novosti", po društvenim mrežama počele su da se šire glasine kako je reč o sekti koju je u srpske škole doveo teniser Novak Đoković. Iz škola koje su uključene u program, iz Fondacije Novaka Đokovića, ali i iz Ministarstva prosvete demantuju da je reč o bilo kakvoj sekti, već o akreditovanom programu "Mind up" koji fondacija, uz podršku Ministarstva, organizuje u nekoliko škola i vrtića širom Srbije.
 
Propust škole bio je što nije zatražila saglasnost roditelja. I Marija Karić, majka učenice drugog razreda ove škole, potvrdila je da škola nije tražila saglasnost, ali veruje da nema razloga za paniku.
 
"Ma kakva sekta, to su gluposti. Novakova fondacija finansira učenje kineskog jezika u našoj školi, pa se i taj program odvijao na časovima kineskog. Ne vidim u tome ništa sporno. I meditacija i gong su deo kineske kulture, pa su verovatno u tu svrhu i upotrebljeni", kazala je ona.
 
U Ministarstvu prosvete potvrđuju da je reč o programu koji je akreditovan u vreme mandata prethodnog ministra, te da se nalazi na listi besplatnih seminara za prosvetne radnike.
 
"U pilot-projektu učestvovale su četiri škole i četiri predškolske ustanove u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Opovu. Naravno, ukoliko se nastavnici u radu sa učenicima odluče da primenjuju nove metode koje su deo ovog programa, u skladu sa propisanom autonomijom, škola je obavezna da ima pisanu saglasnost saveta roditelja i odluku školskog odbora, kao i da obavesti sve roditelje", navodi se u odgovoru.
 
Iz ministarstva poručuju da će, ako bude bilo dokaza o neadekvatnoj primeni i efektima programa, revidirati njegovu opravdanost.
  • Ivana

    14.05.2017 21:30
    MindUp
    https://pravoslavniroditelj.wordpress.com/2017/05/14/svesnost-mindfulness-budisticka-meditacija-pod-vidom-edukativnih-i-antistres-programa/
  • mara

    14.05.2017 11:03
    Meditiranje nema veze sa ucenjem kineskog jezika. To sto se potura deci kao "kultura" nema veze sa kulturom. Kinezi su u ogromnom broju taoisti, delom jesu budisti ali pogresno je ceo budizam poistovecivati sa meditiranjem.
    Uostalom, ispovedanje bilo kakve vere ili zivotne filozofije je privatna stvar svakog pojedinca i niko nema pravo da dolazi u skolu i puni deci glavu svojim licnim stavovima. Skola je napravila ogromnu gresku koju treba sankcionisati.
    A kako Noletu ide uz pomoc meditacija svi vidimo, pocepa se porodica, karijera ode...
  • Orwell Vegan

    14.05.2017 03:19
    Istina
    Sta je predmet meditacije? Na nesto se meditira, na sta? To ovi iz ministarstva nemaju pojma, ni sta je meditacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija