Srbija nije ugrožena sajber napadima

Državna sekretarka u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila da Srbija trenutno nije ugrožena od sajber napada.
"Sistem Srbije u ovom trenutku nije ugrožen... Kada je u pitanju Srbija trenutno opasnost ne postoji. Kada je u pitanju privreda, u Privrednoj komori Srbije smo imali obuke i razgovore i radimo na protokolu o bezbednosti", rekla je Matić za RTS, govoreći o globalnom sajber napadu koji se dogodio tokom vikenda u oko 150 zemalja.
 
Ona je kazala da se napadi pre svega odnose na slabosti operativnog sistema Windows, a da je najopasnije to što su na meti sistemi od velikog značaja, kao što su bolnice i zdravstveni kartoni pacijenata. 
 
Predsednik Microsofta o sajber napadima: Sami ste krivi
 
Predsednik Microsofta Bred Smit krivicu za masovne hakerske napade pripisao je vladama u svetu koje nisu otkrivale dovoljno podataka o ranjivosti softvera.
 
Rojters prenosi da se američki i evropski zvaničnici muče da uhvate krivce koji stoje iza masovnog napada softverom koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup. Takođe, navodi se i da je taj virus izazvao štetu širom planete tokom ovog vikenda.
 
Smit je u blogu napisao da je napad "zlonamernim virusom za koji istraživači u velikoj meri veruju da je ukraden od američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) poslednji u nizu primera zbog čega nagomilavanje ranjivosti koju sprovode vlade predstavlja toliki problem". 
 
"Vlade sveta na ovaj napad treba da gledaju kao na poziv da se probude. Potrebno je da vlade razmisle o šteti po civilno stanovništvo koja proističe iz gomilanja ovih ranjivosti", poručio je Smit. 
 
Agencija navodi da su zvaničnici i stručnjaci poručili organizacijama i kompanijama da odmah apdejtuju svoje operativne sisteme kako bi osigurali da ne budu ranjivi na drugu, moćniju verziju ovog rensomvera, koji je u petak zahvatio 150 država sveta. 
 
Virus kojeg stručnjaci nazivaju "Wanna Decryptor", "WCry" i "WannaCry" paralisao je kompjutere koje koriste mreža bolnica u Velikoj Britaniji, nemačka državna železnica i veliki broj drugih kompanija i vladinih agencija širom sveta.  Napad, za koji se veruje da je bila najveća šema iznude novca putem interneta ikada zabeležena, prema oceni Evropola predstavlja "pretnju koju eskalira" nakon što je u petak njime pogodjeno 200.000 žrtava širom sveta. 
  • Novosadjan

    16.05.2017 00:03
    Reče "doktor " da nema te kriminalne organizacije koja sme da napadne srbiju
  • Mile

    15.05.2017 22:39
    Ipak
    Ipak mi imamo RUSE iza sebe. Ne smeju na njih da udare, a mi smo njihove pudlice, mali, čupavi, smešni i umemo iznenada jako da ujedemo.
  • Pokemon

    15.05.2017 15:25
    Naravno da nismo ugrozeni - pa ovde bi se i virus zarazio naprednim botovima. Niko i nista nece u kuznu prciju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija