Građani Srbije će moći da nestanu sa interneta

Svakom građaninu Srbije od sledeće godine zakon će garantovati pravo da bude zaboravljen.
Kako pišu "Novosti", to znači da će podaci o njemu, u skladu sa njegovom željom, neće biti skladišteni na internetu, niti ćete na društvenim mrežama i pretraživačima moći da nađete njegovo ime i prezime.
 
Banke, supermarketi, osiguravajuća društva, političke partije i svi ostali koji rukuju podacima o ličnosti, zakon će obavezati na nova pravila. Cilj je da lični podaci građana budu bolje čuvani, da ne mogu biti zloupotrebljeni ili prodati, i da se ne može lako probiti sistem zaštite, kao u slučaju kada se baza podataka 400.000 građana Srbije, sa njihovim JMBG, brojevima ličnih karata, fiksnim i mobilnim brojevima telefona i adresama našla na jednom javnom serveru.
 
Treća zakonska novina je da poverenik za obradu podataka o ličnosti neće biti osnovni mehanizam zaštite, iako će i dalje imati inspekcijska ovlašćenja. Osim njega, predviđeni su i drugi mehanizmi. Na primer, prigovor građanina onome ko obrađuje njegove podatke, zahtev za ograničenje korišćenja ličnih podataka, pravo na sudsku zaštitu i nova pravila o naknadi štete u slučaju korišćenja podataka suprotno zakonu.
 
Sve ovo predviđa nova Uredba o zaštiti ličnih podataka EU. Mnoge zemlje su direktno prevele ovu uredbu koja je zamenila domaće zakone, kaže prof. Saša Gajin, član Radne grupe za izradu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Srbija to ne može, jer nije u EU, ali je stav Radne grupe da domaći zakon mora biti potpuno harmonizovan sa evropskom uredbom.
 
"Prednacrt Zakona trebalo bi da bude završen do septembra. Cilj Radne grupe je da bude usvojen i da se završi priprema za njegovu primenu do aprila 2018, kada počinju i zvanično da se primenjuju uredbe EU", kaže Gajin za "Novosti".
  • izbisace mog djo...

    08.07.2017 21:30
    A kako cemo glasati ako nestanemo?
    Jaoj bas sam glup, pa pojavicemo se!
  • Plavi talas

    08.07.2017 21:01
    Nestajemo
    Građani Srbije nestaju sa interneta već jedino ostaju u evidenciji BIA. Oni će deliti podatke glavnima. Građani Srbije polako ostaju i bez novca koji prelazi na račune glavnih. Kad nestaju onda im ne trebaju ni pare.
  • Мунгос

    08.07.2017 18:32
    Подаци о грађанима ће од сада бити искључиво у власништву Владе и БИА. Само ће они бити овлашћени да те податке предају или продају.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.