Kosovo bez prava glasa u Svetskoj carinskoj organizaciji

Na zasedanju Svetske carinske organizacije (SCO) u Briselu o pitanju pristupanja Kosova ovoj organizaciji, Prištini je oduzeto pravo glasa.
To pitanje je suspendovano do daljnjeg, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
 
Predloženo je formiranje radne grupe koja će da razmotri slučaj Kosova i predloži rešenje za njegov budući status. Do tada važi odluka iz 2012. da je prijem Kosova u SCO preuranjen. 
 
"Ministarstvo spoljnih poslova, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Uprava carine zajednički su radili na osporavanju nelegitimnog pokušaja primanja tzv. Kosova u Svetsku carinsku organizaciju nakon što je Belgija, kao depozitar konvencije, i Sekretarijat SCO, suprotno odluci Saveta SCO iz 2012. da je 'prijem Kosova preuranjen do daljnjeg', pokušali da prime tzv. Kosovo u ovu instituciju", navodi se u saopštenju. 
 
Depozitar konvencije i Sekretarijat SCO pokušali su da stave na glasanje, uz protest Srbije i još dvadesetak zemalja, raspravu o prijemu Kosova na dnevni red ovog zasedanja Saveta SCO u Briselu. 
 
Članstvo Kosova suspendovano je na zahtev Srbije do sledećeg zasedanja.
  • Milan

    09.07.2017 14:44
    Igraju se zapadnjaci i sa nama i sa njima. Ne odgovara im da je Kosovo u sastavu Srbije sa jedne, a ni da je potpuno samostalno sa druge. Uvek ostavljaju politicka pitanja na pola otvorena. Kao i u Bosni. Tako uvek mogu da ucenjuju i jedne i druge. Ostavljaju prostor za manevre i za sukobe, kaku medjunacionalne tako i unutarnacionalne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.