Saobraćajci vozačima praštali prekršaje za 500 i 1.000 dinara

Viši javni tužioci u Čačku podigli su optužnice protiv 28 saobraćajnih policajaca iz ovog grada kojima se na teret stavlja da su u razdoblju od 27. februara do 25. maja primali mito, uzimajući novac od vozača na drumovima, ili zloupotrebili službeni položaj.
Oni će odgovarati pred dva veća Višeg suda, ali pretresi još nisu zakazani.
 
"Odlučili smo da postupak sprovedemo kroz dve optužnice i dva veća, kako bi se sve odvijalo efikasnije, jer bi bilo ogromno opterećenje za sve učesnike da čak 28 optuženih odgovara pred samo jednim sudijom", kaže za "Politiku" viši javni tužilac Ivan Zarić.
 
Istragom su bila obuhvaćena 34 policajca iz Odeljenja saobraćajne policije u PU u Čačku. Uhapšeni su i saslušani, a neki su zadržani u pritvoru do 30 dana. To je veći deo kolektiva, pošto je odeljenje u vreme njihovog hapšenja imalo 59 saobraćajaca u patrolama. 
 
Sada se svi brane sa slobode i na optuženičke klupe sešće 27 radnika MUP-a. Jednom policajcu optužnica nije uručena pošto je pre hapšenja otputovao u SAD i boravi na nepoznatoj adresi.
 
Privođenju je prethodio veliki broj pritužbi građana da im saobraćajci uzimaju novac. Zato je Služba unutrašnje kontrole MUP-a krišom postavila kameru u patrolna kola, i na taj način beležila kako postupaju patrole, da li uzimaju i dele novac. Kako piše "Politika", ovako su tužioci na osnovu tajnog praćenja, prikazali delovanje pojedinih patrola na Ibarskoj magistrali u samo 90 dana prošle godine:
 
- Vozač "kije" iz Nikšića koji je preticao preko pune linije iz levog džepa pantalona vadi novac i obojici saobraćajaca daje po 20 evra, to je "kao da ih je izveo na večeru u Nikšiću". Okrivljeni mu govore da nije potrebno, oslovljavajući ga sa Boško, a on iz istog džepa vadi još pet evra i pruža "za čorbu", pričajući da je bolje tako nego da izgubi dva sata kod sudije za prekršaje.
 
- Zaustavljen je džip i saobraćajac kaže vozaču: "Išli ste 88 kilometara, a ograničenje je 50 na čas." Ovaj predlaže "da se dogovore", vadi iz džepa i daje mu 1.000 dinara. Saobraćajac ga savetuje da "pazi na radare na putu", a kad je čovek otišao, kolegi iz patrole kaže: "Što se ovaj osramotio."
 
- "Oovo ti nije malo prekoračenje brzine", govori patroldžija vozaču "pežoa", koji uzvraća "Završite ovo, kažite." Saobraćajac: "Može, skratićemo snimak da se ne vide tablice, u izveštaju napisati da vozilo nije zaustavljeno, ali nikome ne smeš da pričaš." Vozač mu pruža 1.000 dinara "za kafu" i odlazi, saobraćajac se obraća kolegi iz patrole: "Dobar je, još trojica ovakvih i na konju smo."
 
- "Ne znam šta da ti radim, ima više prekršaja", kaže saobraćajac vozaču "pikapa" iz Potpeći kod Užica. Ovaj ga moli da ne piše prijavu, iz džepa bermuda vadi 10 evra, spušta pored nogu radnika MUP-a i odlazi.
 
- U Mrčajevcima je zaustavljen džip "hjundai" iz Raške jer je vozač telefonirao. Iz levog džepa vozač vadi 500 dinara i daje saobraćajcu, koji se obraća kolegi iz patrole i kaže: "Moj deo."
 
- "Reno master" iz Smederevske Palanke zaustavljen je u Brđanima, gde je vozač krenuo "za krompir". "Ti nemaš vatrogasni aparat ni karticu", kaže mu saobraćajac i dobija odgovor: "Nemoj da pišeš, da dam nešto da popijete". Saobraćajac kaže: "Gde da cela Azanja priča, naići će neko, videće nas", ali uzima iz vozačeve šake pruženu novčanicu od 500 dinara.
 
- U Ovčar Banji je zaustavljen "audi" jer vozač nije koristio pojas, a priznaje saobraćajcu da je popio i "dva piva". "Imaš prekršaja koliko hoćeš, to ti je već 300 evra kazne", ističe patroldžija. Vozač priča da je iz Herceg Novog, da retko dolazi ovamo, da sve zna i moli da ga "razumeju", a saobraćajac mu tumači da su sad "propisi pooštreni". "Nisam pri parama, ali nema veze", kaže vozač, pružajući 20 evra. Saobraćajac: "Molim te, nemoj da imamo neki problem." Vozač: "Ćuti, majke ti, pa ja sam u problemu, nisi ti." Vozač odlazi. Saobraćajac stavlja novac u džep i kaže za sebe: "Malo je to, malo..."
 
- Ćumurdžija iz Ivanjice zaustavljen zbog pretovara od 300 kilograma pravda se: "Šta ću, takvo je bilo pakovanje", i pruža 1.000 dinara. Čuvar reda pita: "Ko je s tobom u vozilu, da neće da priča?" i dobija odgovor: "Neće, to mi je brat od ujaka."
  • Bacvanin

    03.09.2017 01:33
    Sramota
    Zasto u Srbiji policija zaustavlja 10 puta cesce nego u Nemackoj ? Pa valjda zbog mita
  • NS65

    01.09.2017 18:04
    @Mila ns
    Za vašu informaciju saobraćajac u Nemačkoj ima 2450 netto. Ali ima svest o poslu kojim se bavi
  • NS

    01.09.2017 14:26
    Tuga
    Sve je to tužno,skrivaju se na mestima gde su mala ograničenja i iskaču da bi "kaznili" vozače, a kada se pozovu da intervenišu za krađu više je zaštićen lopov nego pokradeni.Na poziv da intervenišu kad narkomani prave probleme, policajac dolazi i poziva "bazu" i kaže "Ne pada mi na pamet da tamo idem , da se ubodem na iglu".Ima primera koliko hoćete, a da su im plate male realno jesu.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.