Šarčević: Biće smenjeno 28 direktora škola

Ministar prosvete Mladen Šarčević predložiće školskim odborima u 28 škola da se pokrene postupak smene direktora zbog zloupotreba na maloj maturi.
"Tražimo od školskih odbora da preispitaju da li direktori mogu da ostanu na tom mestu i tražićemo to i za 20 supervizora, jer nisu radili ono za šta su delegirani, što je teža povreda dužnosti", rekao je Šarčević.
 
On je naglasio da Ministarstvo nijednu stvar neće gurati pod tepih.
 
Takođe, ministar je naveo da će se u toku septembra naći rešenje za materijalni položaj prosvetnih radnika. Prema njegovim rečima, materijalni polozaj prosvetnih radnika uvek je bio loš.
 
Na pitanje novinara da li je pre početka školske godine moglo nešto da se uradi kako bi se sprečio strajk prosvetnih radnika, Šarčević je rekao da nije i da su sindikati bili partneri u izradi svih zakona.
 
"Nikada nije bilo sjajno u prosveti, ali od 2009. godine posebno je počeo da pada prosek plata u odnosu na druge korisnike budžeta. Moramo da nađemo način da se te plate izjednače", rekao je Šarčević. On je dodao da uvođenje platnih razreda, odnosno Zakon o zaposlenima u javnoj službi može da utiče na regulisanje te oblasti.
 
Kako je najavljeno, zbog štrajka Unije sindikata prosvetnih radnika u Srbiji u 750 škola 1. septembra biće skraćeni časovi, dok će na trgovima u Kraljevu, Zrenjaninu, Nišu, Somboru, Beogradu i drugim gradovima biti organizovani protesti.
  • Prečanin

    31.08.2017 21:04
    Stvarno?!
    Kako misliš da "smeniš supervizore"? Supervizori su obični nastavnici kojima je to dodatna radna obaveza (naravno, neplaćena). Daćeš im otkaz? To nije smenjivanje već otpuštanje.
    "Smenjeni direktori", normalno, vraćaju se u nastavu jer na njihovim mestima rade privremeno zaposleni. Smenjivanje za njih ne znači otkaz.
    P.S.
    Prava igranka sledi od septembra 2018, kada bude počelo spajanje i gašenje škola.
  • Mile

    31.08.2017 15:09
    A ministar Šarčević? Šta je s njim? Kad će on biti smenjen?
  • Mikula

    31.08.2017 13:07
    Kojih?
    Imena kolega, imena...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.