Najviše varanja na maloj maturi bilo u školama u Novom Pazaru

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević ocenio je da je otkrivanje brojnih propusta u školama tokom polaganja završnog ispita imalo za cilj da upozori prosvetare da to više ne mogu da rade.
Najviše propusta utvrđeno je u Novom Pazaru, gde bi bez funkcije moglo da ostane 11 direktora osnovnih škola, ako školski odbori poslušaju preporuku Šarčevića da oni budu smenjeni. On je rekao da je sada sve na savesti članova ovih odbora, koji će analizirati rezultate.
 
"Mi smo godinama unazad imali na istim mestima istu pojavu, što je signaliziralo da tu treba da proverimo šta se dešava. Nažalost, mnogo toga nismo uspeli da dokažemo, ali imamo dokaze gde se ispravljalo tokom pregleda testova, zato ćemo to i promeniti naredne godine", rekao je Šarčević. 
 
On je dodao da je sam model završnog ispita loše koncipiran i da će biti drugačije kada odgovornost bude snosio sam direktor jedne škole, sa timom svojih nastavnika. 
 
"Ne moramo sebi da ulepšavamo stvarnost tako što ćemo decu od malena učiti da je dozvoljeno prepisivati i na taj način postizati bolje rezultate. To više niko pametan ne radi, a ovo su loše pojave koje moramo otkloniti", rekao je Šarčević. 
 
Ministar je istakao da, bez obzira na sve što se desilo, ima visoko mišljenje o radu velikog broja škola u tom gradu. 
 
Ministar je poslao dopis školskim odborima kojim traži da primene zakonske odredbe prema direktorima, odnosno nastavnicima koji nisu poštovali Stručno uputstvo za sprovođenje završnog ispita. 
 
Novopazarske škole u kojima su utvrđene nepravilnosti su "Bratstvo", "Avdo Međedović", "Ćamil Sijarić", "Desanka Maksimović", "Halifa bin Zaid Al Nahjan", "Jošanica", "Jovan Jovanović Zmaj", "Meša Selimović", "Rifat Burdžević Tršo", "Stefan Nemanja" i "Vuk Karadžić".
  • Zalosno

    04.09.2017 21:14
    Korektno,svaka cast!!!
    Pa to su sve osnovne skole u Novom Pazaru. U celoj Srbiji je Zavrsni ispit odradjen prema Uputstvu ministra prosvete,regularno do perfekcije,osim u novopazarskim skolama. Simtomaticno,jako!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.