Poslodavci će tačno znati kakva znanja nosi koja diploma

Diplome stečene u Srbiji i znanje koje sa sobom nose biće prepoznati u Evropi.
Poslodavci će tačno znati kakva znanja nosi koja diploma
Foto: Pixabay
 Znaće se koje kvalifikacije nose određena znanja i šta su tačno na studijama naučili menadžeri, inženjeri, a šta u školama tehničari raznih vrsta. Sve ove novine doneće Nacionalni okvir kvalifikacija u Srbiji (NOKS), koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, a već u novembru počeće javna rasprava o Nacrtu zakona o NOKS.
 
Svako zvanje dobiće svoju šifru, koja će biti usklađena sa evropskim registrom kvalifikacija. Ovaj važni dokument najavljuje se već deset godina, ali nikada nije završen do kraja. Prof. dr Vesna Mandić, pomoćnica ministra prosvete, kaže da je Nacrt gotovo završen i da će uvesti red u oblast kvalifikacija.
 
- "Bolonja" je dovela do toga da imamo više od 2.000 kvalifikacija u visokom obrazovanju, a veliki je i broj srednjoškolskih profila. Poslodavci ne znaju kakva znanja nosi koja diploma. To će sada sve biti definisano. Za svaku kvalifikaciju biće objašnjeno šta tačno taj neko treba da zna i koje poslove može da radi. To će mnogo pomoći poslodavcima u izboru kandidata - kaže prof. Mandić. Sagovornica objašnjava da će, po usvajanju zakona, biti formiran savet za NOKS, kao i agencija za kvalifikacije i sektorska veća, koja će izrađivati standarde kvalifikacija, da bi se formirao registar NOKS.
 
- Rad ovih tela učvrstiće vezu između privrede i obrazovanja. Postoje i zvanja za kojima nema potrebe u praksi, kao i nova zanimanja koja su tražena na tržištu rada, ali ih nema u registrima, ali se mi nećemo time baviti. To je posao Ministarstva za rad. Naš posao je da definišemo sve srednjoškolske profile, kao i zvanja stečena na visokoškolskim ustanovama koje su akreditovane - kaže prof. Mandić.
 
Svako zvanje biće opisano, dodaje ona, te poslodavci neće imati dilemu o tome šta neko zna da radi kada ga zaposle.
  • /

    29.10.2017 09:14
    /
    'domace firme stipendiraju najbolje'
    pa ni jedna od domacih nema nameru da traje vise od 4 god osim ako nije porodicna
  • mile

    29.10.2017 07:45
    Kao neko ko je iz prve ruke cuo iskustva ljudi u radu u NIS-u pod Rusima, mogu reci da ne bi tamo radio ni da mi ponude 10 hiljada eur platu i crveni tepih da ulazim u firmu svaki dan.

    Praksa raznoraznih HR sluzbi po kompanijama da ne primaju ljude sa privatnih fakulteta i sa nizim prosekom je samo samopromocija besmislenih HR sektora koje uglavnom vode zavrseni psiholozi, koji su eto nasli sebi neku oblast u drustvu da mogu da zarade hleb i glume da su bitni. Pri tom ti isti HR strucnjaci srecno skacu na noge menadzerima kompanija i vlasnicima koji ne moraju da imaju ni srednju skolu.
  • radnik

    29.10.2017 07:41
    ne radnik
    @Dejan
    Hteo sam da kazem ono sto sam napisao. Nemoj tumaciti izmedju redova.
    Privatna kompanija ima politiku kompanije kakvu ima. Drzavne kompanije da se ugledaju na pojedine privatne.
    Na fakultetu se ne nozes zaposliti kao asistent sa prosekom ispod 8,5 a ti posle idi pa objasnjavaj zasto si dugo studirao. To nije diskriminacija, to je politika fakulteta.
    U USA najbolje kompanije vrbuju najbolje studente jos u vreme studiranja, to je doslo I kod nas. Hemifarm stipendira najbolje....itd
    Ne vidim sta je tu lose.
    Nisam rekao da je neko glup ili pametan, nemoj tumaciti izmedju redova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.