Radioaktivnost detektovana i iznad Srbije, nema opasnosti po zdravlje

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije objavila je da je u periodu od 29. septembra do 5. oktobra u Srbiji detektovano u vazduhu prisustvo rutenijuma 106, ali da izmerene vrednosti nisu imale uticaj na zdravlje.
Radioaktivnost detektovana i iznad Srbije, nema opasnosti po zdravlje
Foto: Pixabay
Kako je objavljeno na sajtu Agencije, izmerene vrednosti kretale su se u opsegu od 54 mBq/m3, što se, kako se navodi, poklapa sa vrednostima izmerenim u istom periodu u drugim laboratorijama u Evropi.
 
"Od tada nije ponovo detektovano prisustvo rutenijuma 106 na teritoriji Srbije. Izmerene vrednosti nisu imale, niti imaju uticaja na zdravlje stanovništva i životnu sredinu u Srbiji", saopštila je Agencija. Takođe se dodaje da je informacije o detekciji ovog radioaktivnog izotopa iznad Evrope Agencija dobila 3. oktobra od Instituta za nuklearne nauke "Vinča", koji meri sadržaj radionuklida u vazduhu. 
 
Kako se navodi, zvanični podaci kako je došlo do njegovog prisustva u vazduhu iznad centralne Evrope u prethodnim danima nema, ali se ističe da bi, da je oslobađanje rutenijuma nastalo usled probe nuklearnog oružja ili akcidenta na nuklearnom reaktoru, došlo i do oslobađanja mnogih drugih radioizotopa.
 
"Budući da je u vazduhu iznad jednog dela Evrope detektovan samo rutenijum 106, a ne i drugi fisioni produkti, pretpostavlja se da je ovaj radionuklid u atmosferu dospeo najverovatnije iz nekog od industrijskih ili medicinskih objekata gde se koristi", navodi Agencija i dodaje da se to nalazi i u izveštaju Francuskog instituta za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost (IRSN).
 
IRSN je u četvrtak saopštio da radioaktivni oblak nad Evropom proteklih nedelja nagoveštava da je došlo do nesreće u Rusiji ili Kazahstanu poslednje nedelje septembra. IRSN je isključio da se nesreća dogodila u nuklearnom reaktoru navodeći da je verovatnije reč o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu.
 
Institut napominje da nije došlo do uticaja na ljudsko zdravlje ili okruženje u Evropi. Navodi i da nije mogao da tačno odredi lokaciju oslobađanja radioaktivnog materijala, ali da je, na osnovu meteoroloških podataka, najverovatnije reč o oblasti južno od planine Ural, između Urala i Volge.
 
"Ruske vlasti rekle su da nisu obaveštene da je došlo do nesreće na njihovoj teritoriji", rekao je direktor IRSN Žan Mark Peres, dok je zvaničnik Ministarstva energetike Kazahstana Timur Žantikin izjavio da u toj zemlji nema radioaktivnog curenja.
  • maxa

    16.11.2017 01:51
    zapadne krš nuklearke
    napisite slobodno da postoje nuklearke i u bugarskoj, nemackoj, sloveniji koje nisu u najboljem stanju. nemojte se plasiti da kritikujete malo i zapad. hvala.
  • Zvezde Granda

    11.11.2017 15:40
    @sale 11.11.2017 • 13:01
    Agencija koja je zaduzena za merenje radioaktivnosti je upravo bila saucesnik u trovanju SRPSKOG NARODA.

    U ovoj drzavi ne zive samo Srbi.
  • Nervirach

    11.11.2017 14:56
    Ako to Maja kaze onda da skacemo u Dunav da se spasimo muka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija