Meštani šabačkog naselja sami odlučuju na šta ide milion dinara od poreza

Građani Gornje Vranjske u Šapcu nikada do sada nisu bili pitani kako će u njihovom naselju biti potrošeno milion dinara.
Meštani šabačkog naselja sami odlučuju na šta ide milion dinara od poreza
Foto: 021.rs
"Nikada nisu odlučivali o ovako visokom iznosu. Očekujemo da će sledeće godine biti više novca i da će građani plaćati porez kada vide da se on troši u njihovom mestu onako kako su sami izabrali", rekao je za "Danas" gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je sa članovima gradske uprave prisustvovao prošlonedeljnom zboru meštana Gornje Vranjske, održanom kao priprema za izjašnjavanje na referendumu.
 
Reč je o jednom od sela u u kojem će 3. decembra građani izabrati kako će biti potrošen novac iz budžeta njihove mesne zajednice. U Gornjoj Vranjskoj svoje predloge za glasanje podnele su dve grupe građana i Savet Mesne zajednice. Sledeće godine se, kaže gradonačelnik, očekuje još više predloga.
 
Prema predlogu koji je dostavila Grupa građana Gornje Vranjske, čije je ovlašćeno lice Dragan Lukić, 1.140.000 dinara, koliko imaju na računu, predviđeno je da se potroši za uređenje centra sela.
 
"Opredelili smo se da predložimo uređenje centra sela za ovogodišnje glasanje. Ako naš predlog bude izglasan, u centru će biti izgrađen parking, staze i urediće se zelene površine. Ima još puno toga što nam je potrebno, ali ovaj predlog je početak. Lepo je što možemo da odlučujemo o svojim parama. Počele su da se dešavaju pozitivne stvari i ovo je početak oporavka sela", kaže za "Danas" Lukić.
 
Druga grupa građana u Gornjoj Vranjskoj, na čijem čelu je meštanin Ratko Ćalović, predložila je da se rekonstruiše teren za male sportove u centru sela.
 
Savet Mesne zajednice je sačinio listu predloga među kojima su pomoć školi, fudbalskom klubu, crkvi, održavanje groblja, puteva. O podnetim predlozima meštani će moći da se izjasne samo ukoliko su upisani u spisak za glasanje, a on je otvoren u mesnoj kancelariji i zainteresovani građani mogu da dodaju svoje ime do kraja novembra.
 
Inače, Šabac je jedinstvena lokalna samouprava u Srbiji gde će 24 prigradske i seoske mesne zajednice moći da biraju projekte koji će se finansirati od prikupljenog poreza na imovinu u delu koji je njima ustupljen. Ovaj način neposrednog izjašnjavanja pokazao se kao dobar potez gradske uprave, jer je za protekle tri godine trostruko uvećan iznos uplaćenog poreza, i na poslednjem "preseku" stanja dostigao je oko milion evra. Ovaj projekat neposrednog izjašnjavanja podržava i Evropska unija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija