Kako će povećanje akciza uticati na cenu kafe

Akcize na kafu počeće da se naplaćuju od 1. januara naredne godine.
Kako će povećanje akciza uticati na cenu kafe
Foto: Pixabay
Na neprženu kafu biće 85,75 dinara po kilogramu, a za prženu 107,18.
 
Od tog posebnog poreza očekuje se četiri do pet milijardi dinara prihoda u državnoj kasi. Zakon o akciznim markicama, kojim se propisuje ta mera, usvojen je prošle godine, ali je primena bila odložena za godinu, odnosno za 1. januar 2018.
 
Kako pioše "Dnevnik", uvođenje akciza za kafu značiće i da će građani Srbije ispijati samo lagalne šoljice crnog napitka jer je i to jedna od mera borbe protiv sive ekonomije.
 
Stručnjaci procenjuju da će uvođenje akciza na kafu neminovno dovesti do njenog poskupljenja za potrošače, dok neki proizvođači tvrde da do toga neće doći. 
 
Ekonomista Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, smatra da će se cena kafe povećati, ali da to neće uticati na kupovinu tog proizvoda. Međutim, upozorava na to da bi viša cena mogla dovesti do povratka nelegalne ulične prodaje.
 
"To je svakako zgodna situacija za porast prometa kafe na crno, i to na pijacama, gde će se u nju stavljati razni aditivi i surogati", ocenjuje Đogović. Dodaje da će tu biti manje kafe, a sama kafa će biti slabijeg kvaliteta, pa će potrošači koji su istanjenih budžeta kupovati tu kafu. 
 
Da će kafa poskupeti, i to najmanje za iznos same akcize, veruje i Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača.
 
"Treba očekivati rast maloprodajne cene kafe od najmanje oko deset odsto", smatra Bogosavljević.
 
S druge strane, generalni direktor strateškog poslovnog područja kafe "Atalntik grupe" Andrej Bele tvrdi da poskupljenja neće biti, i dodaje da je "Grand kafa" bila inicijator za uvođenje akciznih markica na samom proizvodu.
 
"Uvođenje dodatnih troškova za kompaniju nikada nije beznačajno, ali kao najveći proizvođač i uvoznik sirove kafe u Srbiji, nećemo dozvoliti da se uvođenje akciznih markica prebaci na teret potrošača, već će to biti naše ulaganje u borbu protiv nelojalne konkurencije i sive ekonomije", objasnio je Bele.
 
Inače, akcize na prženu i svežu kafu su to model koji je uzet iz iskustva država koje su ga već uvele. Na primer, Bosna i Hercegovina, je uvođenjem akciza na svoju kafu smanjila nelegalan uvoz između 30 i 40 odsto. Po procenama, u Srbiji se mimo carinske kontrole godišnje uveze između 4.000 i 5.000 tona sirove kafe.
 
Poskupljuju i cigarete
 
Akcizni kalendar predviđa da se do kraja 2020. godine akciza na cigarete povećava na svakih šest meseci i to u iznosu od dinar i po. Za razliku od specifične koja će se menjati, proporcionalna akciza ostaje 33 odsto. Sa korekcijom akciza i proizvođači koriguju svoje cene jer im se dobit smanjuje, te dok država od paklice uzima 64 dinara, za kupca pakla pušačkog zadovoljstva trebalo bi da bude veća bar za šest do sedam dinara.
  • Rade

    10.12.2017 17:41
    @mikica svedska
    Da nam ti nerece da je to glavni grad svedske nebi ni znali kao ni ti dok nisi otiska tamo da cistis stepenice a tih tvojih 2000 i kusur evra plate ti dodje isto sto i u srbiji 300 evra kad platis stan i sve ostalo .Osim toga ne rade u srbiji svi za 300 e ja kao auto mehanicar mogu da zaradim 1000 bez problema zato sto sam se trudio da naucim mnogo stvari a ne kao ti sedeo i cekao da me neko plati a da neznam nista da radim .
  • Marija

    10.12.2017 17:28
    Pijte caj i jedite kolace.
  • limanac

    10.12.2017 16:58
    Nema tu puno filozofije: imamo skupu državu sa ogromnom korupcijom. Treba tu alu nahraniti.
    E sad, što glupa sirotinja uvek iznova glasa za iste, a ne vidi povezanost između uzroka i posledice je veliki problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija