Okanović: Koristite pojas tokom vožnje, makar da se ne puni državni budžet

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović upozorio je, osvrćući se na kritike javnosti zbog dupliranja kazne za nevezivanje pojasa, da povrede unutrašnjih organa mogu da se dogode već pri brzini od 12 km/h, ako se držite za volan, a niste vezani.
Okanović: Koristite pojas tokom vožnje, makar da se ne puni državni budžet
Foto: Pixabay
Naime, izmene Zakona o bezbednosti u saobraćaju, a o kojima su ovih dana raspravljali poslanici Skupštine Srbije, predviđaju da kazna za nevezivanje pojaseva bude povećana sa 5.000 na 10.000 dinara. Okanović kaže da se u Srbiji nevezivanje pojasa smatra sitnim prekršajem.
 
"Mnogi kažu da tako ugrožavaju samo sebe, da je to samo način za punjenje budžeta... Vežite pojas i nećete imati nikakav problem. Molim sve da u inat svima ne pune budžet, da vežu pojas, da poštuju propise i neće biti punjenja budžeta", kaže Okanović.
 
Osvrćući se na 2002. godinu, kada je kazna za nevezivanje pojasa bila povećana sedam puta, Okanović ističe da je tada i policija počela da obraća pažnju na vezivanje pojasa.
 
"U odnosu na 2001. godinu je bilo 438 manje poginulih, lekari iz Urgentnog centra su se zahvaljivali, jer su imali manje posla otkad je to uvedeno", kaže on za N1.
 
Govoreći o posledicama nevezivanja pojasa, ističe da već pri brzini od 12 km/h, ako se držite za volan, a niste vezani, mogu da se dogode povrede unutrašnjih organa.
 
"Prelom podlaktice, jetra, slezina, aorta, srce i sve ostalo, prelomljena rebra mogu da probiju pluća. Mnogi misle da su brzine od 50 ili 60 km/h male, da im pojas ne treba po gradu, ali pojas je najdelotvorniji pri malim brzinama", kaže on.
 
Dodaje da smo najlošiji u Evropi po tom pitanju. 
 
"U zemljama sa razvijenom tradicijom bezbednosti saobraćaja, ako sednete pozadi i ne vežete se, gledaće vas čudno. U Nemačkoj i Švedskoj stepen upotrebe pojasa napred je više od 95 odsto, a pozadi više od 90 odsto", kaže Okanović za N1.
 
Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja, ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji oko 76 odsto, a na zadnjim svega oko 12 odsto. Istovremeno, oko šest odsto vozača u Srbiji koristi mobilni telefon za vreme vožnje.
 
U toku 2017. godine, gotovo 60 odsto poginulih vozača, odnosno putnika u Srbiji, nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode.
 
Dodajmo da će u ponedeljak, 12. marta u celoj Srbiji saobraćajna policija pojačano kontrolisati vezivanje pojaseva ali i upotrebu mobilnih telefona tokom vožnje. U pitanju je deo akcije koja će se istovremeno odvijati u 32 države Evrope.
  • Jogi Letač

    12.03.2018 10:56
    Ne vidim šta je problem u kazni za vezivanje pojasa. Što se mene tiče, ona može biti i 100 000 din., ja uvek kad sednem u auto vežem pojas.
  • DonJuan

    12.03.2018 02:20
    Samo cu reci: 'ebo vas pojas da vas 'ebo!!!
  • Jovan Mitrović

    11.03.2018 23:39
    Male su kazne.
    Malo je to. Zahtev kazne od 50.000 do 100.000 dinara. KAda se puni neka se puni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.