Prvi maj - protest uz roštilj

Međunarodni praznik rada, Prvi maj, biće obeležen danas širom Srbije tradicionalnim urancma i okupljanjima u prirodi, a dva sindikata održaće protest u centru Beograda.
Prvi maj - protest uz roštilj
Foto: Pixabay
U Beogradu će danas Ujedinjeni granski sindikat "Nezavisnost" i Savez samostalnih sindikata Srbije održati protest pod sloganom "Da plate ustanu, a mladi ostanu". Ta dva reprezentativna sindikata traže kvalitetnija i bezbednija nova radna mesta, zaustavljanje netransparentne rasprodaje resursa, povećanje zarada, nezavisnost sudstva, borbu protiv korupcije, pristup javnim informacijama, nezavisne medije i izmenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.
 
Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ove godine neće organizovati proteste 1. maja, niti će članove i simpatizere pozivati da učestvuju u, kako su naveli, protestu "reprezentativnih, prodržavnih sindikata". Policijski sindikat Srbije i Vojni sindikat Srbije takođe se neće pridružiti današnjem skupu.
 
I dok će sindikati podsetiti na suštinu praznika koji se obeležava se u znak sećanja na 1. maj 1886. kada je nekoliko hiljada radnika u Čikagu štrajkovalo i tražeći bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme, većina građana Srbije ovaj praznik proslavlja u potpuno drugom duhu - na izletima.
 
Meteorolozi su najavili temperature iznad proseka za ovo doba godine koje će dostizati čak 30. podeok.
 
Da bi se sprečilo eventualno izbijanje požara usled visokih temperatura i paljenja vatre, na građane se apeluje da ne krše zabranu loženja vatre na otvorenom i da pale roštilj samo na posebno obeleženim mestima. Nadležni pozivaju građane da se odgovorno ponašaju prema prirodnoj sredini i da nakon izleta prikupe otpatke i ostave ih kraj kontejnera ili kante za smeće.
 
Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja 1886. godine, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket. Zbog aktiviranja bombe koja je usmrtila sedam policajaca i najmanje četiri radnika i ranila desetine, sedam sindikalnih aktivista osuđeno je na smrt.
 
U znak sećanja na tu borbu za prava radnika, organizacija socijalističkih i radničkih partija Druga internacionala pozvala je 1889. godine na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine.
  • Neko

    01.05.2018 17:00
    Jel vam lepo?
    Redovi po mesarama kao da je meso besplatno, svi hrle na Strazilovo i gaze jedni preko drugih, ako usput ne slupaju auto u guzvama na mostovima, a 90% ne bi mrdnulo u prirodu bilo kojim drugim danom u godini. Koja seljana od naroda
  • Vojvosadjan

    01.05.2018 14:50
    @nervirač
    Nisi mi nikad odgovorio čiji si?!
  • student

    01.05.2018 13:07
    @O rendžerima
    "Da ne krećemo svetske teme o zemljama koje od drugih zemalja prave svoje krpe.
    A lažu i njihovo i svoje stanovništvo."

    Vi ste politicki ekspert ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.