Sukob srpskih diplomata i u Beču

Nakon Pariza, stižu vesti o problemima među diplomatskim predstavnicima Srbije i u Beču.
Sukob srpskih diplomata i u Beču
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako piše "Blic", već duže vreme u zavadi su dve najvažnije diplomatske figure Srbije u Austriji - ambasador Pero Janković i šefica stalne misije pri OEBS-u Roksanda Ninčić. Ova ambasada je, inače, veoma važna za Srbiju jer je jedno od konzularno najangažovanijih predstavništava, pošto u Austriji živi više od 300.000 građana Srbije.
 
Janković je nedavno opozvan sa funkcije, a izvor "Blica" kaže da sukob Ninčićeve i Jankovića tinja već duže vreme i da je onemogućavao normalno funkcionisanje.
 
- Janković je ambasador za bilateralu, dok Ninčićeva ima zvanje ambasadora, ali za multilateralu. Oboje su veoma važni za funkcionisanje ambasade, ali je situacija takva da njih dvoje, iako žive u istoj zgradi, ne govore jedno s drugim. Zbog toga je nastao ogroman problem kada je trebalo organizovati i proslaviti Dan državnosti. Šef misije pri OEBS uvek učestvuje u organizaciji, ali je njihov sukob otišao toliko daleko da Ninčićeva ne samo što nije učestvovala u organizaciji nego se nije ni pojavila na svečanosti. Sve zvanice su to primetile, sve to stvara jako lošu sliku o našoj zemlji - navodi taj izvor.
 
Posledice ovog sukoba je osetila, prema njegovim rečima, prošle godine i predsednica Skupštine Maja Gojković, koja se žalila da prilikom posete Beču nije dočekana kako dolikuje.
 
- Dolazak predsednice Skupštine je u rangu najviših poseta, primenjuje se poseban protokol. To znači da su joj ambasadori na raspolaganju, uslovno rečeno, 24 sata i da oba ambasadora sa njom budu na svim događajima. Od dočeka na aerodromu pa do sastanaka koje ima i izlaska iz zemlje u kojoj gostuje, ambasada mora da se pobrine da sve teče kako treba. U Beču to nije bio slučaj i sa time je upoznato Ministarstvo spoljnih poslova - kaže izvor lista.
 
Inače, ambasada u Beču je jedna od prvih koja je pre nekoliko meseci kontrolisana. Za taj posao bili su zaduženi državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Ivica Tončev i pomoćnik ministra za konzularne poslove, ambasador Aco Jovanović. Nakon te kontrole, Janković je krajem februara opozvan, a zvanično objašnjenje je da mu je istekao petogodišnji mandat, mada je veliki broj ambasadora i dalje na funkciji iako bi trebalo da su u penziji.
 
Rodić novi ambasador u Austriji
 
Pero Janković biće ambasador u Beču do juna, a na njegovu poziciju doći će bivši šef BIA i aktuelni ambasador u Azerbejdžanu Nebojša Rodić.
 
Rodić je bio i ministar odbrane, a u javnosti je ostao upamćen i po tome što je na posao dolazio u 6.30 ujutru i to biciklom.
  • ološ

    05.05.2018 17:07
    Tako je kad su u diplomatiji nekompetenti nemoralni i pogani kadrovi. Kad tome dodaš predsednicu Skupštine, ministra inostranih poslova dobiješ skandal za skandalom.
  • Gladius et anus

    05.05.2018 12:31
    Maximus
    У Беч за аНбасадора најбоље би чучнуо неко са естраде а близак СНС-у. Можда онај аналитичар Крстић или Миле Китић или DJ Krmak!
  • vladaNS

    05.05.2018 12:21
    ?
    Postoji li mesto na zemaljskoj kugli gde nas NAPRDNIi neće obrukati?
    Pozdrav iz Vojvodine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija