Brajović: Obnoviti dodelu nacionalnih priznanja umetnicima

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Vojislav Brajović smatra da treba obnoviti dodelu nacionalnih priznanja za vrhunski doprinos kulturi Srbije.
Brajović je podsetio da se nacionalna priznanja ne dodeljuju od 2013. godine.
 
"Znam da su neki ljudi mimo kriterijuma dobijali takozvanu nacionalnu penziju za kulturu. Neka im je na zdravlje...Niko im to ne može oduzeti, ali to ne znači da ne treba nagraditi umetnike koji su to zaslužili i tako obeležiti njihov doprinos kulturi u svim oblastima umetnosti", rekao je Brajović.
 
Napomenuo je da treba što preciznije utvrditi kriterijume za dodelu nacionalnih priznanja za vrhunski doprinos kulturi.
 
"Za dramske umetnike kriterijumi su jasni. Nagrade u glumačkom esnafu precizno govore u veličini umetnika koji ih je zaslužio i dobio. "Žanka Stokić", "Dobričin prsten", "Bojan Stupica", "Raša Plaović" su priznanja koja niko ne može dobiti na osnovu političkog i društvenog angažmana. To su nagrade koje glumci dobijaju u jakoj konkurenciji svojih kolega", kazao je Brajović.
 
Brajović je o tome za Tanjug govorio u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, u kojem se održava poslednji javni skup u ciklusu okruglih stolova o budućnosti priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina. 
 
Osim Brajovića za učešće na današnjem skupu najavljeni su: Božirad Zečević ispred Udruženja filmskih umetnika Srbije, Miroslav Petrović iz Udruženja filmskih i televizijskih radnika Vojvodine, Antal Silard iz Nacionalnog sveta mađarske nacionalne manjine, Lavinia Tapalanga iz Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, Stojan Srdić iz Udruženja dramskih pisaca Srbije...
 
Tokom ovih susreta, koji su započeli polovinom januara ove godine, predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, umetnici i stručnjaci u kulturi su se složili da je potrebno nastaviti sa dodeljivanjem ovog prestižnog priznanja, ali je neophodno jasno naglasiti da je reč o nacionalnim priznanjima, a ne penzijama, utvrditi stabilan normativni okvir i odrediti jasnije kriterijume po oblastima.
  • milicica

    08.05.2018 22:26
    kada budu
    Davali nacionalna priznanja onima koji ih zasluzujusvojim radom, tj. rudarima pod zemljom, livcima koji rade na visokim temperaturama ako i8h jos ima, onda se slazem da ta priznanja dobiju i oni koji na sva usta pricaju o svojim uspesima kao umetnika a usput im je pruzena prilika da dobro ili mozda i neki basnoslavno i u dubokoj starosti sto nama obicnim smrtnicima nikad nije pruzena prilika zaradjuju a sta obicni smrtnici imaju od njihovog rada pa nemaju neki za hleb a ne za pozorista ili filmove. Dosta vise u ovoj besparici otimacina, aleja zasluznih gradana i slicnih gluposti jer i oni samo rade najbolje ono za sta su se skolovali i ono sto su sami birali.
  • Nervirach

    08.05.2018 16:32
    Ne. I ja sebi uplacujem.
  • Kaćanka

    08.05.2018 16:05
    I bog stvori kafansku pevačicu
    Vazno da je Merima Njegomir ex Kurteš dobila nacionalnu penziju....mogao bi onda i onaj Bora Drljača po toj logici da je dobije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.