Kandić: Politika sprečavanja članstva Kosova odmaže Srbima

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je da reakcije u Srbiji povodom neučlanjenja Kosova u Interpol pokazuju da ne postoji razumevanje da bez približavanja dve zajednice oko zajedničkih interesa, kao što je vladavina prava, nema normalizacije odnosa.
Ona je za "Danas" ocenila da politika sprečavanja članstva Prištine u međunarodnim organizacijama odmaže Srbima na Kosovu jer im se time uskraćuje pristup mehanizmima za zaštitu ljudskih prava, poput Evropskog suda za ljudska prava.  
 
Prema njenim rečima, "razuman i pristojan svet" je očekivao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podrži članstvo Kosova u Interpolu, zato što bi to bilo u interesu Srba koji tamo žive, cele regije i uslov normalizacije odnosa, kao i da njegova politika za Kosovo nije jasna.  
 
"Ako predsednik predlaže priznanje Kosova uz pripajanje Kosovske Mitrovice i još nekih delova severa Kosova, to je, po mom mišljenju, loše rešenje. Mitrovica je važna za Srbe u centralnom Kosovu. Tu su bolnice, fakulteti, sud i druge ustanove od egzistencijanog značaja za Srbe. Ako nema Mitrovice, Srbi će napustiti Kosovo", ocenila je Kandić.  
 
Ona je dodala da bi dobro rešenje bilo ekonomsko osnaživanje Mitrovice i Gračanice, da se Srbima prenese znanje o novim tehnologijama i digitalizaciji.  
 
"Rešenje za Kosovo mora da uključuje poboljšanje uslova života, političkih i ekonomskih prava Srba. Srbi nisu integrisani u kosovsko društvo... Razumem da je neka mala demarkacija potrebna, ali to treba ostaviti da se radi u dobrosusedskoj atmosferi, nakon priznanja Kosova u postojećim granicama", kazala je Kandić.
  • Fullback Joe

    22.11.2018 14:34
    PatriJote neće Kosovo u Interpolu jer bi se time otvorio novi front protiv srBsko-albanskog narko kartela kroz čije ruke prolazi milione €vra . Verujem da bi se vodila i detaljnija istraga o ubistvu Ivanovića i drugih nerešenih ubistava po Kosovu. Tu je začkoljica i nema veze sa diplomatijom ove nazovi države.
  • ne razumem

    22.11.2018 13:55
    jel se raduje ili zali
    Kad odmaze Srbima pomaze drugima
  • Trt

    22.11.2018 11:53
    Dokle god idioti i zaostali primitivci guraju svoje ideje kao 'srpske', Kandićka će biti protiv 'srpskih' interesa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija