Više od polovine građana Srbije svoju finansijsku situaciju ocenjuje kao lošu

Pozitivnu sliku o EU ima 37 odsto gradjana Srbije, negativnu 27, a 34 odsto ima neutralan stav, pokazalo je novo istraživanje Evropske komisije Eurobarometar koje je obuhvatilo 28 članica EU i pet zemalja kandidata.
Više od polovine građana Srbije svoju finansijsku situaciju ocenjuje kao lošu
Foto: 021.rs
Udeo ispitanika u Srbiji sa pozitivnom slikom o EU je za pet procentnih poena manji nego u prethodnom istraživanju, dok je onih sa negativnom slikom za isto toliko više nego jesenas.
 
Gledano prema starosnoj strukturi, u Srbiji pozitivan stav prema EU ima 51 odsto mladih (od 15 do 24 godine), ali samo 29 odsto starijih od 55 godina.
 
Na pitanje šta EU znači tebi lično, 40 odsto ispitanika iz Srbije je navelo slobodu putovanja, studiranja i rada širom EU, 29 odsto ekonomski prosperitet, a 25 odsto gubitak kulturnog identiteta.
 
Medju zemljama kandidatima za EU, najviše onih sa pozitivnom slikom o EU je u Albaniji, čak 81 odsto, dok samo tri procenata Albanaca ima negativnu sliku. U Crnoj Gori 63 odsto gradjana ima pozitivnu, a 18 negativnu sliku o EU, u Severnoj Makedoniji je taj odnos 56 prema 17, a u Turskoj 51 prema 19 odsto.
 
U zemljama EU, 45 odsto ispitanika ima pozitivnu sliku o Uniji a 17 procenata negativnu.
 
Istraživanje je pokazalo i da stanje nacionalne ekonomije 67 odsto ispitanika u Srbiji ocenjuje kao loše, a 31 kao dobro. U EU 49 odsto gradjana stanje nacionalne ekonomije smatra dobrim a 47 lošim.
 
Nešto više od polovine ispitanika u Srbiji (52 procenta) finansijsku situaciju u svom domaćinstvu ocenjuje kao lošu, prema samo 26 odsto ispitanika u EU.
 
Istraživanje je pokazalo i da 39 odsto ispitanika u Srbiji očekuje da ekonomska situacija u zemlji u narednih godinu dana ostane ista, 36 da bude bolja, a 22 procenta da se pogorša.
 
Kada je reč o dva najvažnija pitanja sa kojima se zemlja suočava, za 36 odsto ispitanika u Srbiji nezaposlenost je jedno od njih, za 33 odsto ekonomska situacija, za 25 odsto kriminal, a za 21 odsto rast cena.
 
Na pitanje o poverenju u institucije, parlament uživa poverenje 35 procenata ispitanika u Srbiji, vlada 41, a EU 33 odsto.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija