Vlada Srbije uklonila odluku o dodeli državljanstva Šinavatri, ali i dalje ćuti

Vlada Srbije uklonila je iz arhive na sajtu dokument o odluci za dodelu državljanstva Srbije bivšoj premijerki Tajlanda Jingluk Šinavatri, koja je osuđena zbog korupcije.
Vlada Srbije uklonila odluku o dodeli državljanstva Šinavatri, ali i dalje ćuti
Foto: 021.rs
Dokument sa sednice održane 27. juna u kome je navedena odluka o dodeli srpskog državljanstva Jingluk Šinavatri nestao je sa sajta Vlade nakon što je počelo interesovanje medija za ovu priču, dok su ostali dokumenti sa te sednice i dalje dostupni, piše "Danas".
 
Predstavnici Vlade još ćute o razlozima za donošenje ove odluke, bez obzira na veliko interesovanje javnosti.
 
Rešenje o upisu Šinavatre, osuđene na pet godina zatvora zbog korupcije, u državljane Srbije potpisala je premijerka Ana Brnabić. U odluci se navodi da je Šinavatra postala Srpkinja "na osnovu člana 19, stav 1 i 3, Zakona o državljanstvu", odnosno da joj je državljanstvo dodeljeno jer bi to "predstavljalo interes za Republiku Srbiju". 
 
Brojne kontroverze prate Šinavatru u rodnoj zemlji, ali i širom sveta. Mandat premijerke završila je kada je proglašena krivom zbog zloupotrebe moći, nakon čega je vojnim udarom skinuta sa vlasti. Posle toga bila je optužena za korupciju zbog kontroverzne politike za subvencionisanje pirinča koju je uvela. Šinavatra se izjasnila kao nevina za ove optužbe. U septembru 2017. godine, mesec dana nakon što je napustila zemlju, Vrhovni sud Tajlanda osudio ju je na pet godina zatvora zbog nepojavljivanja pred sudom. Za Šinavatrom je raspisana i međunarodna Interpolova poternica.
 
Nije poznato da li se Šinavatra sada nalazi u Srbiji, piše "Danas". 
 
Vučić: Ne vidim problem ako Vlada vidi neku korist
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne vidi u tome problem i dodao da se zalaže za potpunu liberalizaciju dodele srpskih pasoša. 
 
"Ja ne vidim da je to za nas problem, posebno ako je Vlada mogla da vidi ma kakvu ekonomsku ili neku drugu korist za našu zemlju", naveo je Vučić.
  • Mojmilo

    11.08.2019 07:40
    A u međuvremenu meni ne izdaju pasoš bez lične karte iako imam stari važeći pasoš. Nego sa starim da izvadim novu ličnu pa sa njom novi pasoš?
  • NSadjanin

    11.08.2019 02:39
    sledeci
    Sad posle Shinavatre ocekujem da sledeci u red za pasos stane i Gruevski, pa svi ostali jedan po jedan
  • Ja

    11.08.2019 00:36
    Kakva drzava
    Sinavatri drzavljanstvo da je ne bi isporucili, jer Srbija svoje gradjane ne sme isporuciti,ali je nasuprot tome isporucila Erdoganu kurdskog profesora koji je zbog delikta misljenja bio osudjen u Turskoj i trazio azil u Srbiji. Znamo li imena sudija koji su ovu gadost uradili ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija