Alkohol najčešći uzrok saobraćajnih nesreća, samo u julu poginule 63 osobe

Od početka godine na srpskim putevima stradalo je 300 ljudi, od početka leta 130, a samo u julu 63 osobe.
Alkohol najčešći uzrok saobraćajnih nesreća, samo u julu poginule 63 osobe
Foto: Pixabay
Jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nesreća je alkohol.
 
"Statistika kaže da u letnjim mesecima deset godina unazad prosečno gine između 170 i 260 ljudi", rekao je direktor policije MUP-a Vladimir Rebić za RTS.
 
Prema njegovim rečima, najtragičnija godina bila je 2012. kada je stradalo 265, a "najpovoljnija" 2014. kada je poginulo 140 ljudi.
 
"U ovom trenututku, mi smo oko brojke 120, i ova godina će biti nepovoljnija u odnosu na tu 2014. Naša je procena da će tu biti između 170 i 180 žrtava, što je prosek zadnjih deset godina", rekao je Rebić.
 
Kaže, preduzeto je više mera - od uvođenja kontrole prosečne brzine, alko-testa, vezivanja pojasa, zabrane upotrebe mobilnih telefona u vožnji... Rebić je podsetio da je izmenjen Zakon o bezbednosti sabraćaja i ukazao da policija napiše oko milion kazni godišnje.
 
Navodi da je ljudski faktor primaran uzrok saobraćajnih nesreća, a da su razlozi višestruki, posebno ako se vozi pod dejstvom alkohola. Da bi se to sprečilo, Rebić kaže da je preduzeto niz zakonskih rešenja, a i više mera na samom terenu što druge zemlje nemaju.
 
"Gotovo da zakon ne može biti rigorozniji zato što smo mi vezani za Zakon o prekršajima. Po tom zakonu, maksimalna kazna zatvora je 60 dana. Mi smo za nasilničku vožnju propisali kaznu od 30 do 60 dana i ona podrazumeva i upravljanje pod alkoholom od više od dva promila, plus novčana kazna od 120 do 140 hiljada dinara", kaže Rebić.
 
I pored svega toga, policija svakog meseca otkrije najmanje 150 vozača koji sebi dozvoljavaju da upravljaju vozilom u takvom stanju.
  • Seljo

    11.08.2019 07:37
    Ovo je uvod u kazne od 50000 dinara za 56 km/č u gradskoj zoni, koje će se uplaćivali direktno na tekući račun botova? Ono, svaki građanin da ima svog bota koga izdržava?
  • Inspektor Bulatovic

    11.08.2019 06:39
    Hm
    Za saonracajne nezhode je kriv necitljiv broj motora prilikom uvoza jer se uveze vece kubikaza od one koja pise u saobracajnoj dozvoli
  • Edi Grbic

    11.08.2019 06:20
    Ulcinjska ulica 32, Novi Sad
    Nacelniku Policije Novi Sad: Dajte malo logicno razmisljati in patrole postavljajte svaki put na drugo mjesto a ne ko ovce uvek na istom. Kad to uvedete vidjecete rezultate. Divljanje po Bulevaru Evrope nikad nisam vidio da ste nekoga kaznili ili zaustavili a danima i nocima sad ste umesto Miseluka motoristima i ovima sa Bmwejima i Audijima napravili pistu na kojoj luduju svaki dan. Da o nocnim vikendima ne govorimo kad slete sa Miseluka i ovuda grme motorima. Kad ste napravili zadnju raciju kao onda na Miseluku i pohapsili te divljake jer to nisu motoristi Novog Sada kulturni sa svom opremom i postovanjem pravila u moto sportu. To su divljaci. Tek kad neko dete ubiju divljanjem onda ce neko da reagira.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija