"Stari" studenti tvrde da im se krše Ustavom garantovana prava

Tzv. "stari" studenti uputili su otvoreno pismo javnosti i državnim institucijama, u kom navode da iako je stari Zakon o univerzitetu prestao da važi, nije prestalo da važi njime stečeno pravo.
"Stari" studenti tvrde da im se krše Ustavom garantovana prava
Foto: Pixabay
U pismu se podseća da je Član 45 pomenutog zakona u kojem je stajalo da "student ima pravo da završi studije po započetom nastavnom planu i programu". Podseća se i da zakoni i drugi opšti akti ne mogu imati povratno dejstvo, već da izuzetno samo pojedine odredbe zakona mogu imati povratno dejstvo, ako to nalaže opšti interes utvrđen pri donošenju zakona.
 
"Stari" studenti ističu i da zakon predviđa da je u slučaju ukidanja studijskog programa, visokoškolska ustanova dužna da zatečenim studentima omogući završetak studija po započetom studijskom programu i pravilima studija u skladu sa ovim zakonom.
 
Podsećaju i da se prema Ustavu Srbije, dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati.
 
"Studenti sa starog plana i programa su pravo da studije i završe po započetom programu stekli Zakonom o univerzitetu koji je prestao je da važi, ali ne i stečeno pravo jer je isto zagarantovano Ustavom, a Ustav je na snazi, tako da nijedan zakon ne može biti iznad Ustava ili po pravnoj snazi jači od Ustava", poručuje se u pismu.
 
Shodno članu 197 Ustava i zabrani povratnog dejstva (retroaktivnosti), to pravo im ne sme biti oduzeto, ističu "stari" studenti, ocenjujući da u tome upravo leži neustavnost Zakona o visokom obrazovanju.
 
"Studentima koji studiraju po starom planu i programu ne treba 'dati još jednu šansu'. Već se svi mi, pojedinci i institucije, moramo potruditi da očuvamo i tračak ideala zakonitosti i pravnog poretka", stoji u otvorenom pismu "starih" studenata.
 
Podsetimo, predstavnici "starih" studenata najavili su ustavnu žalbu, ukoliko im se rok za sticanje diplome ne produži. Prema poslednjim izmenama Zakona o visokom obrazovanju, stari studenti u Srbiji imaju rok da diplomiraju do kraja septembra.
  • Marko

    31.08.2019 19:57
    @rezident
    To je samo vaše tumačenje tog zakona. Lepo piše da student može da radi obnovljenu godinu po novom programu. Dakle, može da završi studije ili da obnovi godinu i radi je po programu po kojem se drži taj ispit u tom momentu. To se ne odnosi uopšte na Bolonju, menjao se sastav i gradivo ispita i ranije i to i na godišnjem nivou, zavisi od fakulteta.

    Opet, meni zaista ni iz džepa ni u džep, a vi ako ste platili 1000e tokom više godina a niste studirali to je posebno besmisleno.... Ne znam šta bih vam rekao, što se mene tiče studirajte koliko god hoćete, ali zaista su argumenti koje imate vrlo slabi i netačni...
  • rezident

    31.08.2019 17:46
    ako je jedina mogućnost za nastavak studiranja da prihvati novi plan i program, to nije "može", već "mora". da mora, pisalo bi "student koji želi da nastavi studije, mora preći na novi program". u trenutku donošenja zakona o visokom obrazovanju mnogi fakulteti nisu još uvek ni imali nove programe, dok je većina programa bila identična starim po sadržaju i obimu, samo su im dodeljeni bodovi. neki fakulteti nisu doneli nove programe ni sledeće tri, četiri godine. na mom fakultetu i smeru, "izmenjena" su možda 2-3 predmeta (moj stari predmet je pocepan na 2-3 dela), smer ima isti naziv, iste profesore, sve isto. jedina je razlika što polažem jedan ispit iz 3 (nove) knjige, mlađe kolege polažu 2-3 ispita iz iste 3 knjige, njima se računaju u ocenu odlasci na predavanja, kolokvijumi, seminari, vežbe, dovoljno je da nešto beknu na ispitu i da prođu. kod mene se računa ono što reprodukujem od gradiva. "zastarevanje" može biti jedino problem na nekim tehničkim pozivima gde se uče programski jezici ili tehnologije koji se ne primenjuju godinama.

    samo u proteklih nekoliko godina državnom fakultetu sam isplatio od svojih plata oko 1.000 eura da bih zadržao status studenta i još minimum 500 za prijave ispita i novu literaturu. neka mi građani koje "koštam" dostave koliko su učestvovali u mojim troškovima i po kom pravu odlučuju o mom pravu da završim fakultet, ministar takođe.
  • Gale

    31.08.2019 02:53
    Stari zakoni
    Da, radi se o članu 50. Zakona o univerzitetu iz 2002. godine (važio do 2005. godine), a istovetan je tekst i u članu 56. Zakona o univerzitetu iz 1998. godine (važio do 2002. godine). Dakle radi se o zakonima koji su bili u primeni u vreme kada je ogromna većina tzv. starih studenta upisala fakultet.
    Ni meni nije jasno zašto stari studenti nisu pročitali te odredbe nego su se uhvatli za član 45. stav 1. Zakona o univerzitetu iz 2002. goidine (istovetan tekst je i u članu 53. Zakona o univerzitetu iz 1998. godine) i na osnovu toga zaključili da imaju neograničeni rok da završe studije po započetom planu i programu.
    Reč "može" u stavu 2. pomenutog člana znači "može, ali ne mora", nego može nastaviti studije po novom nastavnom planu i programu ako želi da na nastavi sa studiranjem. Tu se misli na studente koji nisu na završnim godinama, što je i logično, jer ako se nastavni plan i program u međuvremenu promene neće se na višim godinama držati predavanja i vežbe po planu i programu po kome su započeli studiranje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija