A 11: Kršenje socijalne pravde u Srbiji vodi ka beskućništvu i pogoršava životne uslove

Danas je Svetski dan beskućnika, a tim povodom Inicijativa A 11 podseća na brojne povrede prava na adekvatno stanovanje koje mnoge građane i građanke vode ka beskućništvu i daljem ugrožavanju njihovih garantovanih prava.
A 11: Kršenje socijalne pravde u Srbiji vodi ka beskućništvu i pogoršava životne uslove
Foto: Pixabay
Neadekvatno rešavanje problema najranjivijih grupa – Roma, interno raseljenih osoba, izbeglica i osoba sa invaliditetom, dodatno produbljuje postojeću stambenu krizu i mnoge ostavlja u riziku od prinudnih iseljenja i beskućništva, napominju u inicijativi. 
 
"Romi i Romkinje i dalje predstavljaju jednu od najugroženijih grupa u pogledu pristupa adekvatnom stanovanju. Stanovnici bezmalo 600 neformalnih romskih naselja žive u stalnom strahu od prinudnih iseljenja, u nebezbednim i nehumanim uslovima, bez pristupa osnovnim uslugama i ljudskim pravima. Zbog neodrživog sistema socijalnog stanovanja, u strahu od prinudnog iseljenja žive i brojni korisnici socijalnih stanova. Dugovi nastali usled previsokih troškova stanovanja mnoga domaćinstva ostavljaju u riziku od prinudnog iseljenja koje bi ih pretvorilo u beskućnike", navode u A 11.
 
O neodrživosti sistema socijalnog stanovanja u Srbiji, kažu, dovoljno govori podatak da mnogi korisnici socijalnih stanova dobijaju račune koji su viši od njihovih ukupnih mesečnih primanja. 
 
"Njihov položaj dodatno otežava obaveza plaćanja poreza na imovinu koji su od 2014. godine dužni da plaćaju i korisnici socijalnih stanova i stanova namenjenih za stanovanje izbeglica i interno raseljenih lica. Ustavnom sudu je još 2015. godine podneta inicijativa za ocenu ustavnosti ove odredbe, ali odluka još uvek nije doneta. Stambena ugroženost izbeglica dodatno je pogoršana zbog diskriminacije prilikom utvrđivanja iznosa poreza. Poreska olakšica u vidu umanjenja poreza do 50 odsto – takozvani poreski kredit koji se odobrava svakom poreskom obvezniku za objekat u kome stanuje, bez obzira na visinu prihoda – izbeglicama nije dostupan, bez obzira na težinu situacije u kojoj se nalaze. Poslednju ustavnu žalbu podnetu ovim povodom Ustavni sud je odbacio sa obrazloženjem da se radi o 'neznatnom novčanom oštećenju'", podsećaju u inicijativi A 11.
 
Brojne teškoće sa kojima se pripadnici ugroženih grupa suočavaju u oblasti stanovanja nisu posledica nedovoljnih resursa, nego nepoštovanja zabrane diskriminacije i načela socijalne pravde, poručuju u A 11. 
 
"Zbog toga podsećamo državu na njene obaveze preuzete ratifikacijom Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima i pozivamo Vladu Srbije da hitno otpočne pripreme za rešavanje nagomilanih problema u oblasti stanovanja", zaključuje inicijativa A 11 na Svetski dan beskućnika.
  • dragan perković

    10.10.2019 15:12
    Ah
    A11 sem što izdaje saopštenja čemu još služi ?Dal ste nekom pomogli ?
  • Pravdoljub

    10.10.2019 14:15
    Gladni Karlovčani
    Evo čujem u Karlovcima opštinari odlučili da ugase Narodnu kuhinju. Kažu sve je sjajno, narod ima para i nema potrebe za kazanom za širokecnarodne mase. Ranije su po korisniku izdvajali 12 dinara i nike ih bilo sramota! Šta se može za tu "masu" novca kupiti lad kugla u pekari košta 30 dinara? Sad svi razumemo onu narodnu "Sit gladnom ne veruje".
  • P

    10.10.2019 14:11
    P
    Penzioner kome se uzima dve trćine penzije , nije čovek, gori je od beskićnika, bilo je rečeno da će to promeniti ali ništa od toga. Svi penzioneri ispod 40 hiljada su socijalni sličajevi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija