U Prištini prekinuto brojanje glasova iz Srbije, zvaničnici CIK-a u bolnici zbog koverti, Đurić o manipulacijama

Proces verifikacije glasova koji su poštom stigli iz Srbije, u okviru prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu, prekinut je nakon što se zvaničnicima koji su bili uključeni u proces pojavila alergijska reakcija na rukama.
U Prištini prekinuto brojanje glasova iz Srbije, zvaničnici CIK-a u bolnici zbog koverti, Đurić o manipulacijama
Foto: 021.rs
Ovu informaciju je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Besnik Bužalja iz Odeljenja za glasačke usluge Kosova.
 
"Proces verifikacije koverti (sa glasovima) iz Srbije je prekinut. Trenutno se vrši kontrola, a šta će na kraju ispasti, ne znamo", dodao je on.
 
Devet zvaničnika Centralne izborne komisije (CIK) koji su se žalili na zdrastvene probleme nakon otvaranja koverti sa glasovima iz Srbije zadržani su na daljem lečenju na Infektivnoj klinici KBCK, javllja portal koha.net.
 
Prethodno su prištinski mediji javili da se 26 zvaničnika CIK-a žalilo na zdravstvene probleme kao što su svrab i crvenilo oko očiju nakon otvaranja koverti pristiglih u petak iz Srbije.
 
Prištinska agencija Kosovapress prenela je izjavu posmatrača brojanja iz NVO Gremin, Špetima Šujakua koji je bio pored zvaničnika CIK-a kada je počelo otvaranje koverti.
 
"Kada su ove koverte bile otvorene imale su vrlo težak miris. Neki zvaničnici CIK-a koji su otvarali koverte i imali fizički kontakt sa njima počeli su da reaguju, neki su imali crvenilo ruku, svrab i neke znakove oko očiju. Tada je glavni zvaničnik Besnik Bužala doneo odluku da obustavi proces na neodredjeno vreme, dok se sadržaj paketa ne proveri", rekao je on.
 
Stanje zbrinutih stabilno
 
U saopštenju Kliničko-univerzitetskog centra Kosova navodi se da je stanje primljenih osoba stabilno, a da su im dežurne ekipe pružile svu neophodnu lekarsku pomoć. Navode i da su pacijenti rekli da su odmah nakon otvaranja koverti osetili čudan miris.
 
Doktor Hitne pomoći Avdulj Pacoli izjavio je za RSE da su osobe koje su zatražile lekarsku pomoć imale svrab ruku. On međutim ne zna kakva je supstanca prouzrokovala ovu alergiju i navodi da pripada kompetentnim organima da rasvetle detalje.
 
"Želim da saopštim da su osobe koje su zatražile pomoć uglavnom imale svrab ruku, od praška, a za koji se ne zna koje je vrste. Time treba da se bavi toksička farmakologija i forenzičke jedinice Policije Kosova", naveo je.
 
On je takođe rekao da pacijenti nisu bili svesni šta se dešava i da su diranjem lica prouzrokovai i crvenilo.
 
CIK: Građani sami kupuju koverte
 
Iz Policije Kosova su saopštili za RSE da poseduju informacije da je jedan broj osoba dobio reakcije nakon kontakta sa kovertama iz Srbije.
 
Iz Centralne izborne komisije Kosova (CIK) su rekli da se radi o 3,700 koverti iz Srbije. U procesu verifikacije u prvoj smeno bilo je angažovano 25 radnika, a kod nekoliko njih se pojavila jedna vrsta alergije.
 
Izvršni direktor Sekretarijata CIK-a Enis Haljimi rekao je za RSE da građani koji žive van Kosova sami kupuju koverte u koje ubacuju glasačke listiće i koje potom šalju na glasanje.
 
Đurić: Priprema se manipulacija srpskim glasovima na Kosovu
 
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da se priprema "manipulacija srpskim glasovima na Kosovu", sa namerom da se, kako je naveo, u prištinski parlament "ugura" neki (kandidat za premijera Aljbin) Kurtijev Srbin.
 
U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je "bizarno kakvim se trikovima Priština služi kako bi srušila izborni rezulatat Srpske liste".
 
Djurić je poručio "svima koji misle da prekrajanje izborne volje srpskog naroda može ostati bez posledica", da još jednom razmisle, jer ovo "fingiranje trovanja" jeste "brutalni primer izrugivanja demokratiji i ljudskim pravima".
 
"Javnost na Kosovu se danima iz propagandnih kuhinja u Prištini priprema za nekakav veleobrt prilikom brojanja glasova iz centralne Srbije, i danas su učinili prvi korak ka potpunom ukidanju prava Srba na slobodnu političku volju", ocenio je Djurić, navodi se u saopštenju.
  • Oliver Ivanovic

    14.10.2019 08:56
    vise verujem Centralnoj izbornoj komisiji nego nasima
  • Nesa

    14.10.2019 08:25
    Ah
    "Zadatak propagande nije da bude pametna nego uspesna" - Gebels. Mada to nije njegova ideologija nego njegovih mentora. Holivudizacija se zasniva na ne narocitoj umesnosti. Alergijska reakcija na srpske glasove!?
  • Kalimero

    14.10.2019 07:07
    Ne zaboravite prošlost
    Da li ste već tako brzo zaboravili prošlost. Trepča: trovanje gasom iz vazduha, selektivno napada samu jednu nacionalnost....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija