"Ne postoji volja da se reše problemi u tužilaštvu, svi žele da zadrže politički uticaj"

Radovan Lazić, član Državnog veća tužilaca, ne vidi da postoji volja da se reše problemi u tužilaštvu, ističući da ustavni amandmani u oblasti pravosuđa praktično zadržavaju mogućnost političkog uticaja na tužilaštvo, samo na drugi način.

Potrebno je, rekao je gostujući u programu N1, da se promeni sama organizacija u tužilaštvu, da tužilaštvo dobije jače garancije samostalnosti, pa čak i potpune nezavisnosti kao što je ima sud i, uslovno rečeno, da se obezbedi nekakav mehanizam disciplinovanja policije.

Zašto se tužilaštvo ne oglašava povodom slučajeva koji su od javnog značaja? Zašto je republička tužiteljka Zagorka Dolovac skoro pa nevidljiva u medijima od kraja 2015. godine?

Republička tužiteljka Zagorka Dolovac se, u stvari, opredelila za jednu strategiju nepojavljivanja u javnosti, možda u skladu sa poslovicom  - ćutanje je zlato, kaže gost Dana uživo, koji je mišljenja da je to greška i da bi se, kako kaže, mnoge stvari razjasnile da je tužilaštvo otvorenije prema javnosti i da je sklonije da objasni neka svoja postupanja - naročito u onim predmetima za koje je javnost zainteresovana. Međutim, to je odluka republičke tužiteljke, ona je najviši tužilac u zemlji i, svakako, njoj niko ne može da naloži da drugačije postupi - to je stvar njenog izbora, dodao je Lazić.

Na pitanje da li neobraćanje povodom afera narušava autoritet tužilaštva, gost N1 odgovara potvrdno i dodaje da se, uz to, smanjuje poverenje javnosti u tužilaštvo, koje je ionako na niskom nivou.

Tužilac kaže da u svesti naših političara, a i većine naših građana, podela vlasti (na zakonodavnu, izvršnu i sudsku) ne postoji.

Najgori, ogoljeni pritisak Simonovića

Tužilac Predrag Milovanović izjavio je da su pretnje koje mu je uputio bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović atak na javno-tužilačku organizaciju. "To što je rekao da sam zloupotrebio svoj položaj, da će se on pozabaviti i sudskim putem radom javnog tužilaštva, da sam montirao proces protiv njega te da neću biti tužilac kad se završi postupak – jeste atak na javnotužilačku organizaciju", rekao je Milovanović.

Komentarišući to, Lazić kaže da je to svakako pritisak na tužilaštvo, i to najgori pritisak - ogoljen, direktan, kada se neko poziva na politički značaj i uticaj i onda preti tužiocu.

Šta je potrebno da bi se problemi rešili

Da bi se tako nešto promenilo potrebne su dve stvari, kaže gost N1 i dodaje - da se promeni sama organizacija u tužilaštvu i da tužilaštvo dobije jače garancije samostalnosti, pa čak i potpune nezavisnosti kao što je ima sud.

Kako navodi, ne vidi da postoji volja da se tako nešto uradi u Srbiji.

"Mi smo pre nekoliko godina ušli u proces promene Ustava, donošenjem ustavnih amandmana, međutim ni ti ustavni amandmani ne donose ovo. Oni praktično zadržavaju mogućnost političkog uticaja na tužilaštvo, samo na drugi način", kaže.

Jovanjica, Krušik - više godina do epiloga

Na pitanje da li očekuje da će afere Jovanjica, Krušik imati epilog, tužilac je rekao da ne može da komentariše postupke u toku.

Postupci su pokrenuti, verujem da će imati epilog, a da li ćemo biti zadovoljni epilogom i mi, kao tužioci, i građani, to ćemo videti, suviše je rano o tome govoriti, rekao je gost N1.

"Kad nešto uđe u neki sudski postupak, onda nema brzog rešavanja. Ako se nešto završi za manje od godinu dana, to je izuzetno efikasno i izuzetno retko. Ovako ozbiljne stvari... Najčešće do sudskog epiloga prođe i više godina", zaključio je Lazić.

Opširnije na sajtu N1.

  • @“Magistar”

    07.01.2020 21:32
    Hehehe,
    Sav otpad žutih je odavno preleteo kod vas, nije ni čudo, zašto su vam stari članovi nezadovoljni....
  • @pitam se pitam

    07.01.2020 20:21
    Ma samo ti odgovori jel Zagorka DS pusti magistra :-)))))))
  • Pitam se, pitam...

    07.01.2020 18:29
    @Kolega sudija, @apelacioni...
    “Magistre” ti li si ili veverac lično?
    :)))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija