CINS: Pacijentima na dijalizi zbog virusa korona skraćena terapija

Pacijentima sa oštećenim bubrezima kojima je potrebna dijaliza onemogućena je puna terapija zbog opterećenosti zdravstvenog sistema u jeku virusa korone.

Da bi svi pacijenti mogli da dobiju svoju terapiju, zdravstvene ustanove u Beogradu su dijalizu skratili sa četiri sata na tri, a u Nišu na tri i po sata. Ovo može loše da se odrazi na zdravlje tih pacijenata, kažu sagovornici CINS-a.

Gordana Todić na dijalizu ide 15 godina, a sa njom se susrela i ranije – njena majka i brat bili su dijalizni pacijenti. Za pacijente čiji bubrezi ne funkcionišu dijaliza je neophodna, kako bi se iz njihove krvi otklonile otpadne materije i višak tečnosti.

Do pojave korone, Gordana je na terapiju išla tri puta nedeljno – ponedeljkom, sredom i petkom – u trajanju od četiri sata u Kliničko bolnički centar (KBC) Zvezdara, poznatoj i kao Gradska bolnica.

Međutim, danas Todić i ostalim dijaliznim pacijentima terapija traje tri sata.

Zbog korone i povećanog obima posla, pacijenti su odande premeštani u druge zdravstvene ustanove, a dijaliza je i skraćena kako bi svi mogli da dobiju terapiju. Tako je 240 pacijenata, koliko ih prema proceni Todić ide na dijalizu u istu bolnicu, podeljeno u dve grupe. Jedan deo njih, među kojima i sagovornica CINS-a, sada tri puta nedeljno posećuje Klinički centar Srbije (KCS), a drugi Vojnomedicinsku akademiju (VMA).

Todić, inače predsednica Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika KBC Zvezdare i potpredsednica Saveza organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije, navodi u razgovoru za CINS da razume zdravstveni sistem, ali i da je zabrinuta zbog trenutne situacije i da skraćenje nije dobro ni za organizam, ni za srce bolesnika.

Dodaje da medicinski radnici koji brinu o njima ne bi imali kako da odu svojim kućama ukoliko bi dijaliza trajala standardna četiri sata.

Ljubinko Todorović, predsednik Saveza organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije, kaže za CINS da ovakvim pacijentima, zbog nemogućnosti da mokre, sve što unesu ostaje u organizmu i tečnost se gomila. Zbog toga oni na dijalizu dođu nekoliko kilograma teži u odnosu na kilažu sa kojom su izašli nakon prethodne terapije. Prema njegovim rečima, pacijenti na dijalizu dolaze sa prosečno četiri kilograma vode viška, za koju treba vreme da se izbaci.

Priču u celosti pročitajte na sajtu CINS-a.

  • Djordje

    08.04.2020 21:48
    Bolesti
    Nema vise bolesti Corona je sve izbacila, ostala kedina od koje se oboljeva i umire...
  • Mate

    08.04.2020 20:45
    Neverovatno
    Bolesnici na hemodijalizi su primali punu terpaiju i za vreme nato agresije. Nemam reci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.