Tiodorović: Srbija je daleko od ponovnog uvođenja vanrednog stanja

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić rekao je juče da prema njegovim informacijama postoji mogućnost da se od 1. oktobra ponovo uvede vanredno stanje, što je demantovao član Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović.
Gostujući na TV Nova S, Rade Panić juče je kazao da ima informaciju da se kao mogući datum za uvođenje vanrednog stanja pominje 1. oktobar. U razgovoru za "Danas" Panić nije mogao da otkrije odakle ova informacija dolazi, ali je istakao da se radi o ozbiljnoj ustanovi koja je u kontaktu sa članovima Kriznog štaba.
 
Kao jedan od razloga za ponovno uvođenje vanrednog stanja sagovornik Danasa je istakao činjenicu da se traži način da se uvede radna obaveza za lekare.
 
"Postoje najave da bi veliki broj zdravstvenih ustanova mogao ponovo od početka oktobra preći u kovid sistem. Istovremeno, prethodnih dana po zdravstvenim centrima je kružio dokument u kome se od lekara traži da kažu da li bi dobrovoljno pristali da idu kao ispomoć kolegama u kovid bolnice. U kraljevačkoj bolnici na to niko nije pristao, osim mene. Pošto ne mogu da nađu dovoljno doktora koji bi na ovaj način pristali da rade u kovid ustanovama, moguće je da žele da uvedu vanredno stanje jer je tada moguće uvesti i radnu obavezu za lekare koji bi onda morali da prihvate da rade u kovid centrima", kaže Panić.
 
S druge strane, Branislav Tiodorović je za "Blic" rekao da se o uvođenju ponovnog vanrednog stanja 1. oktobra opšte ne razmišlja. Prema njegovim rečima, "neko je očigledno pomešao dva pojma - vanredno stanje i vanrednu situaciju.
 
"Vanredno stanje niko nije pomenuo, niti dolazi u obzir da ga uvedemo. Ali neko je očigledno pomešao dva pojma vanredno stanje i vanrednu situaciju. Sve dok traje epidemija, mi se nalazimo u vanrednoj situaciji, a ona podrazumava sprovođenje svih mera koje su tu kako bi se smanjio rizik prenošenja infekcije. Vanredno stanje je nešto drugo, ono podrazumeva ograničanja i to se dešava samo u onim sitiacijama kad nemate kontrolu nad širenjem zaraze, od čega smo mi daleko, i potpuno je besmisleno govoriti o tome", objašnjava za "Blic" Tiodorović.
 
Kako kaže Srbija nije ni blizu ponovnog uvođenja vanrednog stanja.
 
"Ovakve izjave koje nisu zasnovane na činjenicama, jer niko nije izjavio da ćemo uvesti vanredno stanje, nisu u redu. Ja sam rekao da na osnovu podataka kojima raspolažemo, i na osnovu epidemiološke procene, može doći do blagog povećanja. Dakle, ne da će doći, ali da se može dogoditi ako se mere ne poštuju, i tu postoji razlika. A to sve opet nema nikakve veze sa vanrednim stanjem, a ti koji su plasirali ovakvu informaciju očigledno su pobrkali dva pojma", kaže on.
 
Kako ističe, u Srbiji se trenutno primenjuju mere koje se propisuju u okviru vanredne situacije, a koliko god ona bila povoljna ne možemo je odjaviti sve dok Svetska zdravstvena organizacija ne odjavi pandemiju.
 
"Vanredno stanje se uvodi kada postoji opasnost da je nešto izmaklo kontoli, pa da jednostavno moramo smanjiti kontakte ljudi, i to podrazumeva, zatvaranje objekata, škola, vrtića, pozorišta, svih onih mesta gde se ljudi mogu okupljati, kao i ograničavanje rada onih delatnosti koje snabdevaju hranom, kao što smo to već imali. Mi to uopšte ne očekujemo i nismo ni blizu nečeg takvog", rekao je on.
 
Tiodorović navodi primer Crne Gore koja ima 10 puta povećanje broja obolelih i druga je u Evropi po broju zaraženih koronom na 100.000 aktivnih slučajeva, a kako kaže epidemiolog, ni ona nije uvela vanredno stanje, niti će ga verovatno uvoditi.
  • Novosadjanin

    23.09.2020 14:07
    Nista Vam ne verujem
    Ali , bas nista Vam ne verujem
  • Nemanja

    23.09.2020 13:22
    Uskoro
    Guraju ponovo u Španiji, pa zatim u UK mere. Sve mora da se gura zbog američkih izbora, da bi se glasalo preko koverata, tako da će svima narediti da zatvaraju ljude. Od oktobra verovatno i u Srbiji.
  • Dragana.

    23.09.2020 12:27
    Vandredno stanje.
    Ako je zaista epidemiološka situacija povoljna i ako se zaista broj novoozaraženih kreće od 30 do 100 onda zaista nema potrebe za vand stanje. Dovoljna je i vandredna situacija da se epidemija ugasi. Vandredno stanje treba uvesti kada je broj novoozaraženih 400-500 svakodnevno, ali pošto nije tako nema potrebe da se uvodi vandredno stanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija