Kon: Ulazimo u treći talas, ali nismo u piku

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon naveo je za N1 da pod punom moralnom odgovornošću tvrdi da "ni u jednom trenutku nije bilo skrivanja podataka" o broju zaraženih i umrlih od kovid-19, kao i da "ni u jednom trenutku nije bilo nikakve skrivene namere.
Kon: Ulazimo u treći talas, ali nismo u piku
Foto: FoNet
 Ističe da je jasno da ulazimo u treći talas epidemije, ali da je "daleko od toga da smo u piku".
 
"Mi smo tek u porastu, koji će još trajati. Pred nama je dobar period rasta i naših pokušaja da zaravnimo krivu. Jasno je da ulazimo u treći talas, i trenutno je Beograd dominantno najbrži u tom porastu", navodi Kon i dodaje da se u poslednja tri dana beleži nagli porast broja slučajeva korona virusa, ali se to za sada još uvek ne vidi kroz priliv pacijenata u bolnice.
 
Komentarišući najnovije podatke prema kojima je u poslednja 24 sata u Srbiji zabeleženo više od 500 novoobolelih, on kaže da situacija treba da se prati na dnevnom nivou i da je stoga za četvrtak zakazana vanredna sednica Kriznog štaba.
 
"Da li treba da se brinemo - treba da se brinemo. Medicinski deo Kriznog štaba poslednjih desetak dana je u velikoj brizi", navodi Kon.
 
Na pitanje da li bi ta zabrinutost mogla da dovede do ponovnog uvođenja policijskog časa, on kaže "najiskrenije rečeno, sutra ne, ali jednostavno ne možemo ostati potpuno zatvoreni za bilo kakvu mogućnost ograničenja koja možda budu neophodna u nekoj budućoj perpektivi". 
 
"Da li jeste policijski čas ili nije, da li jeste vanredno stanje ili nije, to mene ne zanima kao epidemiologa. Mene zanima da se spreče kontakti", navodi on.
 
Na pitanje da ponovo pojasni svoju raniju izjavu da je do juna bio tri puta veći broj preminulih od prijavljenih smrtnih slučajeva, on kaže da se radi o proceni, "niko ne može da tvrdi da je to apsolutno tačno. Tu nije računat niz drugih stvari – umiranja od kardiovaskularnih bolesti i nekih drugih gde nismo videli višak smrtnosti".
 
"Procene i služe da otkrivaju koliki je teret ove bolesti, koliko je ona mnogo teža nego što izgleda na prvi pogled. Temeljna revizija smrtnosti koja će se raditi će dati najznačajnije rezultate", smatra Kon i pojašnjava da je mortalitetna statistika metod putem kojeg se prati višak smrtnosti u odnosu na ranije godine, i da je u pomenutom periodu bilo vidno da je bilo više smrtnosti nego ranijih godina.
 
"Ni u jednom trenutku nije bilo sakrivanja podataka - to mogu da tvrdim pod moralnom odgovornošću, ni u jednom trenutku nije bilo nikakave skrivene namere", ističe on.
  • Djordje

    22.10.2020 07:48
    Svasta
    Kon, mozda da nam neko drugi kaze pa da mu poverujem. Tebi i ovim tvojim politikantskim doktorima ne verujem vise nista.
  • Kroki

    22.10.2020 07:45
    Napucani
    Samo vi "ušuškani" ispravljajte krive i pikove
  • Јое

    22.10.2020 07:38
    НБА
    Ово постало као НБА лига. Стално причају о неким пиковима на драфту.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.